Minister Hugo de Jonge in Dronten.
Minister Hugo de Jonge in Dronten. Archieffoto: © Maarten Heijenk

Aanvraag gemeente Dronten: Geef deel van 30 miljoen euro aan Swifterbant

Swifterbant

DRONTEN - De gemeente Dronten hoopt aanspraak te kunnen maken op een deel van de 30 miljoen euro, die het Rijk beschikbaar stelt aan de Regio Zwolle. B en W dienen daarvoor een aanvraag in. “In het plan van de gemeente Dronten ligt de focus op de dorpskern Swifterbant”, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken stelde 30 miljoen euro beschikbaar voor een zogenaamde ‘Regio Deal’ met Regio Zwolle. Die regio is een samenwerkingsverband van 22 gemeenten. Ook Dronten doet daaraan mee.

Gezonden dorpen

De gemeente Dronten dient haar subsidieaanvraag in samen met de Noordoostpolder en Urk. Als het Rijk en de Regio akkoord gaan, gaat een deel van het geld naar Swifterbant. De focus in het plan ligt op het leefbaar maken van Swifterbant, gekoppeld aan vernieuwing op het terrein van jeugdhulp.

B en W waarschuwen de gemeenteraad, dat Dronten niet alleen de hand kan ophouden bij het Rijk. Als het project wordt goedgekeurd, moet de gemeente ook zelf een deel van de kosten ophoesten.

Het Rijk en Regio Zwolle beoordelen de aanvraag de komende maanden. In september of oktober moet er een voorstel liggen voor de verdeling van de 30 miljoen euro. Daarna geeft het Rijk er een definitieve klap op en kunnen de eerste projecten in het najaar van start.

Veel mogelijkheden

Paul Guldemond van de Regio Zwolle toonde zich eerder al blij met de miljoenen uit Den Haag: “Onze regio biedt veel mogelijkheden als het gaat om wonen, werken, leren en recreëren. Maar niet iedere inwoner profiteert daar in gelijke mate van. Daardoor ontstaat kansenongelijkheid. Dat moet anders. Met gerichte investeringen in onze kernen en buurten werken we aan een gezonde en vitale leefomgeving.”

Volgens Regio Zwolle profiteren inwoners en ondernemers straks direct van de 30 miljoen euro: “De gelden worden bijvoorbeeld ingezet om de leefbaarheid in kernen te verbeteren. Deze staat onder druk door vergrijzing, ontgroening en een afnemend voorzieningenniveau.”

“Ook staat Regio Zwolle voor de groeiopgave van 50.000 woningen. En er zullen investeringen gedaan worden om de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt aan te pakken.”

Asv Dronten
Asv Dronten maakt zich op voor kraker, vanmiddag in Apeldoorn 21 uur geleden
Wethouder Duvekot
Peter Duvekot: Jongerenwerk Biddinghuizen kan vanaf mei aan de slag aan De Dreef 22 uur geleden
De officiële opening van de tulpenroute in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er zaterdag te doen? Beleeftuin, tulpenroute, concerten, campers 22 uur geleden