Medewerkers van de provincie staan een geïnteresseerde bewoner te woord.
Medewerkers van de provincie staan een geïnteresseerde bewoner te woord. ©maartenheijenk.nl

Niet de fietsers maar de auto’s rijden de fietspaden kapot

Swifterbant

SWIFTERBANT - ,,Opknappen’’, zo noemen ze bij de provincie het vervangen van een asfalt-fietspad door een betonnen fietspad. Of de fietsers het ook als een verbetering zien, is de vraag. Een betonnen fietspad gaat echter aanzienlijk langer mee en is dus een stuk voordeliger, legt Gerrit Bos van de provincie Flevoland uit.

De projectleider van de provincie deed die uitspraak dinsdagavond in Swifterbant tijdens een inloopavond over de wegwerkzaamheden aan de Dronterringweg.

Bos legde uit dat het asfalt-fietspad aan de zuidkant van de Dronterringweg (tussen de Swifterringweg en de nieuwe rotonde bij De Poort) wordt vervangen door een betonverharding.

Zwaar gemotoriseerd verkeer

Het zijn niet de fietsers en bromfietsers die het fietspad kapotrijden, aldus Bos. Dat gebeurt vooral door het zware gemotoriseerde verkeer, met name bij het berm- en wegonderhoud en tijdens het strooien in de wintermaanden.

Door dat zware verkeer treden er aan de zijkanten van de fietspaden verzakkingen op en staan de fietspaden steeds boller. Bij betonnen fietspaden gebeurt dat niet en daarom wordt er bij Swifterbant voor beton gekozen.

Heel nieuw fietspad

Overigens komt er ook aan de andere kant van dit weggedeelte een fietspad. Fietsverkeer tussen Swifterbant en de Beverweg steekt momenteel de Dronterringweg over bij de Beverweg. Omdat de auto’s daar vrij hard rijden, komt er aan de noordkant van de Dronterringweg een fietspad tussen de Beverweg en De Kolk. Fietsers kunnen daardoor straks bij de nieuwe rotonde oversteken.