Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Raad van State is duidelijk: Niets staat komst Lidl naar Dronten-west meer in de weg

Zakelijk

DEN HAAG - De Lidl in Dronten-west mag gebouwd worden. De Albert Heijn-vestigingen in Swifterbant en Biddinghuizen en de Aldi hebben bot gevangen bij de Raad van State.

Volgens de Raad van State liggen de AH-vestigingen op ongeveer 8 en 11 kilometer van Dronten-west. Deze supermarkten hebben dichterbij diverse andere concurrenten. Albert Heijn wordt daardoor volgens de uitspraak niet rechtstreeks in haar belangen geraakt.

Aldi Vastgoed BV is gevestigd in Culemborg. Zij waren niet op de zitting van begin november verschenen. De Raad van State zegt daarom niet te kunnen vaststellen of Aldi belanghebbende is. Daarom is dit bezwaar niet ontvankelijk verklaard.

Gemeentelijk beleid

De beide concurrerende supermarktketens hadden in hun bezwaarschrift gesteld dat de nieuwe Lidl-supermarkt in strijd is met de gemeentelijke Retailvisie uit 2018. De Raad van State merkt op dat in die visie inderdaad staat dat een extra discountsupermarkt in het ideale plaatje niet gewenst is. In dezelfde Retailvisie staat echter de komst van de Lidl meerdere keren aangekondigd.

De conclusie van de Raad van State is dan ook dat de nieuwe supermarkt past in de Retailvisie: „Het betreft een kwalitatieve aanvulling op het bestaande winkelaanbod voor de dagelijkse voorzieningen.”

Verkeer

Albert Heijn en Aldi plaatsten nogal wat vraagtekens bij het verkeer. Zo stelden ze dat de verkeershinder als gevolg van de nieuwe supermarkt is onderschat. De Raad van State is echter van mening dat de toename van het verkeer door de gemeente Dronten correct is ingeschat.

De angst voor de veiligheid van fietsers is door de Raad van State niet beoordeeld, omdat dit onder de nadere uitvoering van het plan valt. Ook is het hoogste rechtsorgaan niet bang voor problemen met de afwikkeling van het vrachtverkeer en voor parkeerproblemen.

Lidl

!