De Lidl in Biddinghuizen.
De Lidl in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl

Raad van State doet woensdag uitspraak in zaak van Aldi en AH tegen de Lidl

Zakelijk

DRONTEN - De Raad van State doet morgen (woensdag 30 december) uitspraak over de Lidl-supermarkt in Dronten-west. Aldi en Albert Heijn hebben bezwaar aangetekend. Als de beide concurrenten in het ongelijk worden gesteld, staat projectontwikkelaar en aannemer Bramer uit Vriezenveen niets meer in de weg om met de bouw te beginnen.

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan in november 2019 gewijzigd, waardoor de veelbesproken komst van de Lidl-supermarkt mogelijk is geworden. Aldi en Albert Heijn zijn het daar niet mee eens.

Aldi en Albert Heijn exploiteren supermarkten in Dronten en omgeving en vrezen concurrentie. Ook verwachten ze dat er verkeersonveilige situaties ontstaan door meer personen- en bevoorradingsverkeer. Daarnaast vrezen ze parkeerproblemen. Ten slotte zou de nieuwe supermarkt in strijd zijn met de gemeentelijke Retailvisie.

Geschiedenis

De komst van de Lidl naar Dronten-west kent een lange geschiedenis. Een petitie vóór de supermarkt werd drie jaar geleden door 800 bewoners ondertekend. Aan de andere kant trokken tal van ondernemers er tegen ten strijde. Daaronder de winkeliersverenigingen Suydersee en Swifterbant en ondernemersvereniging De Driehoek.

Het leidde vorig jaar tot 13 bezwaarschriften. B en W pasten daarop het bestemmingsplan op twee punten aan, maar dat had géén betrekking op de Lidl. In de gemeenteraad was veel kritiek op de door het college gevolgde procedure. Uiteindelijk stemden twee raadsleden tegen: Trudy Stoker (VVD) en Willemien Wever (CDA).

Lidl