Afbeelding
Foto: Aanleverd

Geld lenen; wat zijn precies de mogelijkheden?

Partnerbijdrages

Soms wil of moet je van alles, maar laat de bankrekening dat net even niet toe. Denk maar eens aan een auto die dienst weigert. Een oplossing? Geld lenen! Je kunt dit op verschillende manieren doen. Daar vertellen we je hier graag meer over.

Je kunt natuurlijk altijd bij de familie aankloppen

Geld lenen? Je kunt dan bij familie aankloppen. Vaak zijn die wel genegen om je te helpen.  Het is zeker als je leent van familie wel altijd verstandig om de gemaakte afspraken op papier te laten zetten. Zo kunnen er namelijk geen misverstanden ontstaan over de lening. Want niet zelden vormen leningen de oorzaak van vreselijke familieruzies. En dat is het natuurlijk allemaal niet waard. 

Een persoonlijke lening biedt overzicht en gemak

Wat je ook kunt doen als het gaat om geld lenen, is het aanvragen van een persoonlijke lening. Voordeel is de overzichtelijkheid. Je weet bij het aangaan van de lening steeds precies wat je per maand betaalt. Dat bedrag verandert niet, zoals de rente ook steeds gelijk blijft. Zo weet je dus al bij het begin van de lening welke maand je voor het laatste af moet lossen. Voor mensen die van duidelijkheid en van overzicht houden, geldt de persoonlijke lening als de ideale leenvorm. Dit omdat je nooit voor verrassingen komt te staan. 

Variabele rente en je kunt al afgelost geld gewoon opnieuw opnemen

Een heel andere manier van lenen is het aangaan van een doorlopend krediet. Je kunt dan een afgesproken maximum bedrag opnemen, bijvoorbeeld om te gaan verbouwen. Je krijgt nu wel te maken met variabele rente gedurende de looptijd van de lening. Overigens betaal je alleen maar rente over het bedrag dat je ook daadwerkelijk opgenomen hebt. Een doorlopend krediet is een bijzondere leenvorm. Zo kun je geld dat je al afgesloten hebt, opnieuw opnemen. Dit dus steeds tot het afgesproken maximum bedrag. Daardoor kan een doorlopend krediet een zeer lange looptijd hebben en kun je niet een einddatum vaststellen, als je althans tussentijds weer geld opneemt. 

Ben jij iemand die keurig en op tijd betaalt?

Voor je daadwerkelijk geld van een kredietverstrekker hebt, wordt jouw aanvraag altijd eerst getoetst bij het BKR in Tiel. Daar wordt gedocumenteerd of jij iemand bent die tijdig de rekeningen betaalt en of je die überhaupt betaalt. Ben jij iemand die keurig betaalt dan zal het je geen moeite kosten een lening te krijgen. Heb jij een negatieve codering bij het BKR, dan zul je toch de familie in moeten schakelen om geld los te peuteren. En zo zijn er dus verschillende mogelijkheden om aan geld te komen als je het zelf even niet hebt liggen. Check wel altijd de verschillende aanbieders die er zijn, en kies natuurlijk vervolgens voor die aanbieder die voor jou de beste voorwaarden hanteert. En zet eventuele afspraken met familieleden altijd op papier!

 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 18 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 18 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 19 uur geleden