Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hoe werkt kunstuitleen? De ins en outs.

Partnerbijdrages

Wellicht heb je er al eens van gehoord, maar de kans is ook groot dat je het voor het eerst voorbij ziet komen: kunstuitleen. Hoewel het nog lang niet iedereen bekend is, wordt kunstuitleen wel steeds populairder bij veel huishoudens. Er is op veel verschillende plekken in Nederland kunstuitleen mogelijk. Neem kunstuitleen Emmeloord als voorbeeld. Bij dergelijke kunstuitleen mogelijkheden kun je een kunstwerk huren waar je een bepaald bedrag betaald per maand. Hieronder lees je meer over kunstuitleen. Wat is het precies en wat zijn de voordelen van kunstuitleen?

Wat is kunstuitleen?

Om maar bij het begin te beginnen, wat is kunstuitleen eigenlijk? Kunstuitleen houdt in dat er kunst wordt uitgeleend. Het komt erop neer dat je kunst kunt huren bij een galerie. Hier betaal je in ruil een vast maandelijks bedrag voor. Kunstuitleen is uitermate geschikt voor mensen die al snel uitgekeken raken op bepaalde kunstwerken of hun interieur om de zoveel tijd willen veranderen. Ook voor de twijfelaars onder ons is kunstuitleen een goede keuze. Je weet het niet zeker totdat je het daadwerkelijk probeert!

Voordeel 1: geen immense uitgaven

Kunst is vrij duur. Als je een mooi kunstwerk tegenkomt blijf je maar wikken en wegen of het de moeite waard is om een dergelijke investering te doen. Het kost namelijk best wat geld. Een voordeel van kunstuitleen is dat je hier geen immense uitgaven voor hoeft te doen. Kunstuitleen stelt je in de gelegenheid om te twijfelen over je voorkeur aan een kunstcreatie of biedt je de mogelijkheid om van kunstwerken te wisselen. Daarnaast is het ook ideaal als je wel kunst in je interieur wilt, maar niet een oneindig groot budget hebt. Bij kunstuitleen betaal je namelijk een laag huurbedrag per maand, wat ervoor zorgt dat de kunst betaalbaar blijft. Ter illustratie: als een kunstwerk 1000 euro kost, dan hoef je maandelijks maar 20 euro te betalen. 

Voordeel 2: eindeloze variatie

Een ander voordeel is de mogelijkheid tot eindeloze variatie. Zo kun je ervoor kiezen om bepaalde werken tegen elkaar te ruilen of om meerdere werken tegelijk te huren. De macht ligt daarnaast bij jou als huurder. Je bepaalt namelijk helemaal zelf tot wanneer je een bepaald kunstwerk wilt huren. Hiermee bepaal je dus ook helemaal zelf wanneer je toe bent aan een ander kunstwerk. Je hebt de touwtjes volledig in eigen handen. Je kunt ook heel erg variëren qua stijlen van kunstwerken, waardoor je nooit uitgekeken hoeft te raken op kunstuitleen. Je kiest zelf of je het liefst gaat voor een abstracte, klassieke, realistische of misschien een moderne stijl.

Voordeel 3: alleen maar de keuze is lastig

Als laatste voordeel heeft kunstuitleen dat alleen maar de keuze maken voor een bepaald kunstwerk lastig is. Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt wordt alles erg simpel. Jij bepaalt namelijk welk kunstwerk je (voor een tijdje) in je huis wilt hebben. Voor de rest hoef jij je geen zorgen te maken, want dat regelt de desbetreffende galerie. Zij leveren het kunstwerk naar keuze niet alleen af bij jouw huis, maar ze hangen het ook op of ze zetten het neer naar de plek die jij wenst. Zo makkelijk kan het zijn.

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 9 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 10 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 10 uur geleden