Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hoe bereken je de maximaal op te nemen hypotheek?

Partnerbijdrages

Wanneer je graag een huis wilt kopen, dan is de eerste stap vaak vooral oriënterend. Je neust wat rond op Funda en komt er zo een beetje achter wat je wel of niet mooi vindt en natuurlijk ook wat er nu allemaal te koop is bij jouw in de omgeving. Op het moment dat je wat concreter wordt, is het goed om te weten wat je maximaal zou kunnen opnemen voor het kopen van een huis. Dit zorgt er namelijk voor dat je concreet kunt gaan zoeken naar een huis dat valt binnen het voor jullie maximaal te besteden budget. Maar hoe wordt zo’n maximale hypotheek nu eigenlijk berekend? Om je een idee te geven hoe dit in z’n werk gaat, nemen we je mee in de verschillende stappen die dit uiteindelijk bepalen.

Het inkomen

Uiteraard speelt het inkomen de grootste rol om te achterhalen hoeveel kan ik lenen voor het kopen van een woning. Dit wordt ook wel het toetsinkomen genoemd. Hierbij spelen allerlei verschillende zaken een rol. De inkomsten die meetellen zijn het bruto salaris wat jij per jaar verdiend, maar ook vakantiegeld, toeslagen, overwerken en allerlei andere zaken die bovenop je salaris worden uitbetaald door bepaalde afspraken of regelingen.

De rente

Naast het inkomen wordt er ook gekeken naar de rente die je moet betalen voor een bepaalde hypotheek. Des te hoger de rente, hoe lager je maximaal op te nemen bedrag. Uiteraard ook niet zo heel vreemd, aangezien je maandelijkse lasten dan natuurlijk ook hoger worden. Je kunt er daarom dus beter voor kiezen om te gaan voor een wat lagere rente. Dit kun je doen door je hypotheek geen 20 of 30 jaar vast te zetten, maar te beginnen met 10 jaar. 

Woonquote

De woonquote wil zeggen hoe groot het deel hypotheeklast maximaal mag zijn ten opzichte van je maandelijkse inkomsten. Wat je hierin ziet, is dat je bij een hoger inkomen doorgaans ook een hogere ‘woonquote’ hebt. Dit heeft ermee te maken dat je in een hogere belastingschijf terecht komt, waardoor je voor het afsluiten van een hypotheek meerdere voordelen hebt.

Maximale hypotheeklast

De maximale hypotheeklast wil zeggen het bedrag dat jij maximaal mag betalen aan hypotheek. Hierbij wordt er rekening gehouden met zaken zoals je studieschuld, eventuele andere leningen zoals ook een mobiele telefoon. Niet voor niets is het daarom ook goed om je te realiseren dat het afsluiten van een abonnement met telefoon op het moment dat je een huis wilt kopen niet verstandig is. Dit wordt namelijk geregistreerd bij het BKR, waardoor je maximaal op te nemen hypotheek een stuk lager kan uitvallen.

Het uiteindelijk bedrag

Nadat er rekening is gehouden met alle bovengenoemde zaken, wordt er uiteindelijk bepaald hoeveel geld jij kunt lenen voor het kopen van een huis. Dit hoeft uiteraard niet te betekenen dat je dit geld ook allemaal op hoeft te nemen. Wanneer je een huis hebt gezien dat goedkoper is, kun je natuurlijk ook met een lagere hypotheek uit de voeten, waardoor je extra geld overhoudt voor een verbouwing aan je keuken of badkamer. Ook kan het zijn dat je eigen geld wilt inbrengen. Deze zaken wegen uiteindelijk allemaal mee in het bedrag dat jij uiteindelijk wilt en kunt opnemen voor het kopen van een woning.