Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Welke verzekering past bij mijn auto?

Partnerbijdrages

Heb jij net een nieuwe of tweedehands auto gekocht? Dan weet je natuurlijk ook dat je verplicht bent om deze minimaal WA te hebben verzekerd. Mocht er dan iets gebeuren, dan worden de kosten voor schade door jou toedoen aan de andere partij volledig door je verzekeraar vergoed. Toch is het in het geval van een nieuwe auto niet aan te raden om te kiezen voor een WA verzekering. Het nadeel hieraan is namelijk dat alleen de kosten van de ander worden vergoed en de kosten voor schade aan je eigen auto niet. Niet heel prettig dus wanneer je net in het bezit bent van een nieuwe bolide. Omdat het verzekeren van een auto bij velen nogal wat vragen oproept, hebben we een aantal tips voor je, om te kunnen bepalen welke verzekering je het beste kunt kiezen.

Wanneer kies je een WA verzekering?

Meer dan de helft van de mensen die in Nederland een auto in zijn of haar bezit heeft, heeft deze WA verzekerd. Deze verzekering houdt in dat bij schade alleen de kosten voor reparatie bij de tegenpartij door je verzekeraar worden vergoed. Dus rijd jij met je auto tegen een paaltje, dan kun je deze schade nergens op verhalen. Rijdt iemand anders tegen jouw auto aan en is het zijn of haar schuld, dan worden de kosten door deze verzekeraar vergoed. Een WA verzekering is dus alleen van toepassing op het moment dat jij schade veroorzaakt en jij ook schuldige bent. De keuze voor een WA verzekering is meestal bij auto’s die ouder zijn dan 10 jaar. Heb je een oldtimer, dan hebben ze hiervoor natuurlijk andere verzekeringen.

Wanneer kies je voor een WA+ verzekering?

Tijdens het online autoverzekering vergelijken zal je vast zien dat je naast een WA verzekering, ook kunt kiezen voor een WA+ verzekering. Het verschil tussen deze beide verzekeringen zit hem in het feit dat je bij een WA+ verzekering ook schade door brand, diefstal en inbraak vergoed krijgt. Vooral prettig wanneer je bijvoorbeeld een auto hebt met een dure muziekinstallatie. Mensen met een auto van tussen de 5 en 10 jaar oud kiezen vaak voor een WA+ verzekering. Ook de schade aan je eigen voertuig wordt bij deze verzekering namelijk niet vergoed.

Wanneer kies je voor Allrisk?

Zoals het woord al zegt, is een Allrisk verzekering een verzekering die alle schade vergoed. Dus ook wanneer je een eenzijdig ongeval hebt veroorzaakt en je hele auto aan gruzelementen ligt, kun je deze kosten laten vergoeden door je verzekeraar. Wel is het aan te raden om te kijken naar een verzekeraar die ook een nieuwwaarde regeling biedt voor 1 of zelfs 2 jaar. Dit wil zeggen dat je ook na een jaar nog de nieuwwaarde van je auto terug krijgt en dus niet de dagwaarde. Iets wat vooral bij nieuwe auto’s enorm veel verschil kan maken. Een Allrisk verzekering sluit je uiteraard af bij nieuwe auto’s en bij auto’s die niet ouder zijn dan een jaar of 3.