Kevin (rechts) en Jesper Dolman.
Kevin (rechts) en Jesper Dolman. Foto: Tessa Renes

KeJe viert twintigjarig bestaan met drie open dagen

Partnerbijdrages

KeJe horren en raamdecoratie aan De Boorn 3 in Dronten bestond eerder dit jaar twintig jaar. Het bedrijf wil dat met iedereen vieren tijdens open dagen op donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 januari. “We willen mensen in de gemeente Dronten graag laten zien wat we hier doen”, zeggen Kevin en Jesper Dolman. Zij namen het bedrijf over van hun vader Rob, die het bedrijf twintig jaar geleden als trotse vader vernoemde naar zijn twee jongens.

“We hebben het programma van de open dagen zo ingestoken dat bezoekers verzamelen aan De Boorn”, vertelt Jesper. “Onze vertegenwoordigers geven in groepen een rondleiding door onze productielocaties. De bezoekers worden met pendelbusjes van locatie naar locatie vervoerd. Zo maken ze kennis met wat we hier nu eigenlijk doen en wie we zijn. We laten zien wat er gebeurt met onze producten; van bestelling tot productie en het vervoer naar de bus.”

Kevin: “En we zijn heel trots hoe we hier alles met de hand doen, alles is maatwerk, dat realiseren mensen zich vaak niet. Het is leuk om dat te laten zien.”

Uniek systeem

Maar terug naar 2002 toen Rob Dolman begon met dat maatwerk. “Hij werkte in een bedrijf dat horren maakt, maar besloot voor zichzelf te beginnen met producten op het gebied van insectenwering”, blikt Kevin terug. “Hij is begonnen met kunststof kozijnen, voor een standaard eenheidsprijs, dus zonder staffel.” Jesper: “Dat was een gat in de markt. De klant weet dan: je hebt drie ramen en je betaalt drie keer hetzelfde bedrag in plaats dat alles uitgerekend moet worden.”

In 2007 betrok KeJe het eerste eigen pand. Kevin: “We hebben eerst een pand gehuurd aan De Gouwe, op het oude industrieterrein. Daarna kwam er een tweede huurpand aan De Vecht en in 2007 ons eerste eigen nieuwbouwpand aan De Boorn. In dit pand hebben we hebben we nu ons kantoor, de showroom en productieruimte. Het pand aan De Reest is inmiddels zes keer uitgebouwd en daar maken we de insectenwering en zit de expeditie. En we hebben nog een huurpand aan de Pioniersweg waar we het shutter-systeem, onze Lamella produceren. ”

In 2013 begon KeJe naast insectenwering met raamdecoratie. Jesper: “De insectenwering, de horren, zijn een seizoenproduct. In de zomer verkoop je er veel van, maar in de winter hebben mensen de ramen en deuren niet open, en is de verkoop wat lager. Daarom zijn we begonnen met het ontwikkelen van raamdecoratie. Zo heb je meer continuïteit door het jaar.”

Voor de raamdecoratie werd een uniek systeem bedacht. Kevin: “We werken met magneetband en staalband zodat je niet hoeft te schroeven of boren in kunststof kozijnen. Je plaatst de staalband op het kozijn en je plakt het product waar de magneetband opzit er tegenaan. Het is ook geschikt voor draai-kiepramen. Van dit systeem zijn wij de uitvinder. Het systeem is trouwens o0ok te gebruiken voor houten en aluminium kozijnen te gebruiken.”

Inmiddels is KeJe totaalleverancier voor binnenzonwering, insectenwering en overdekte terrassen. Het bedrijf levert niet rechtstreeks of via bouwmarkten aan de consument maar via een netwerk van tweeduizend dealers die op de website staan.

Zorg voor personeel

Door de gestage groei werken er nu 120 mensen bij KeJe. Kevin: “We hebben ongeveer zeventig mensen fulltime in dienst. Maar is ook een ploeg van ongeveer twintig 67-plussers, die werkt als chauffeur. En we hebben ‘s avonds nog een jeugdploeg van vijftien jongeren die een deel van de voorassemblage doet.” Jesper: “Het leukste zijn de verschillen, als je alleen al kijkt naar leeftijd, de jongste is 17 jaar en de oudste zit net in de 80.”

KeJe werkt samen met de gemeente Dronten en Impact, de maatschappelijke werkgever van Dronten. “Dat zijn al vanaf het begin onze buren aan De Boorn, maar sinds een paar jaren werken we echt samen”, zegt Jesper. “We hebben nu groep van tien tot twaalf mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die met ons meedraaien in het productieproces.”

En voor al die mensen wordt goed gezorgd door KeJe. Jesper: “Zorg voor personeel betekent dat als het goed gaat met het bedrijf, het ook goed gaat met het personeel. Dat proberen we op verschillende manieren te doen. Bijvoorbeeld door met de feestdagen presentjes weg te geven. En we verzorgen tussen de middag de lunch, iedereen kan aanschuiven om een broodje mee te eten. Zo zorgen we dat we binding houden met de mensen, maar ook dat de mensen binding houden met het bedrijf. Het personeel is het belangrijkste dat je hebt.”

Kevin: “We hebben ook een masseur en kapper waar iedereen een keer in de zes weken onder werktijd gebruik van kan maken. Wij vinden: het grootste deel van je leven besteed je op je werk. Dan is het belangrijk dat je daar met plezier naar toegaat.”

TOP Ondernemer

Het zakelijke succes en de zorg voor personeel leverde KeJe in 2019 de titel TOP Ondernemer van de gemeente Dronten op. In het juryrapport werd daar uitgebreid bij stilgestaan. Kevin: “We zijn heel trots op dat juryrapport omdat we daar ook voor willen staan. Het is lastig om over te brengen met hoeveel enthousiasme iedereen hier werkt. Het is mooi dat dit wel terugkomt in het rapport.”

De zorg voor personeel bleek ook uit de viering van het twintigjarig bestaan van KeJe. Jesper: “In oktober zijn we met de medewerkers en hun partners een weekend weggeweest. Dat was heel geslaagd. Echt leuk om er zo intern bij stil te hebben gestaan.”

En donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 januari zijn er dus de open dagen. De openingstijden zijn donderdag en vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Kevin: “We verwachten veel animo. We hebben een paar jaar geleden ervaring opgedaan met één open dag. Toen kwamen er zeshonderd tot zevenhonderd mensen. Die moet je wel verspreiden als je rondleidingen gaat geven. Opgeven is ook niet nodig, er is vrije inloop.

Dit is een partnerbijdrage van
De Boorn 3
Dronten
www.keje.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding