Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Dit zijn de factoren die worden meegenomen in de berekening van een zakelijke hypotheek

Partnerbijdrages

Ben je op zoek naar een bedrijfspand in Dronten? Dan ontdek je snel genoeg dat je met een flinke zak geld over de brug moet komen. Hierdoor is de kans groot dat je de aankoop van het pand niet (volledig) met eigen vermogen kunt financieren. Gelukkig hoeft dit ook niet, want als ondernemer kun je een zakelijke hypotheek aanvragen. Voordat je een aanvraag indient, ben je vast en zeker benieuwd hoeveel je kunt lenen. Dit kunnen we je helaas niet precies vertellen, want de hoogte van een zakelijke hypotheek is afhankelijk van een aantal factoren. In deze tekst lees je welke factoren worden meegenomen in de berekening van een zakelijke hypotheek.

Financiële situatie van je bedrijf

We beginnen direct met de factor die het zwaarst weegt voor geldverstrekkers: de financiële situatie van je bedrijf. Een geldverstrekker wil immers geen hypotheek verstrekken aan een bedrijf waarvan het niet zeker weet of het de lening wel terug kan betalen. Daarom moet je altijd eerst een aantal financiële documenten aanleveren voordat je een aanbod op maat ontvangt. Welke documenten je precies aan moet leveren, hangt af van de geldverstrekker waarbij je een aanvraag indient. Om een offerte te ontvangen, heeft een geldverstrekker in ieder geval jaarcijfers nodig. Bij de ene partij is het voldoende om een jaarverslag met recente jaarcijfers aan leveren, terwijl de andere partij je om de definitieve jaarcijfers van de afgelopen twee jaar vraagt.

Nadat je de financiële documenten hebt aangeleverd, buigt een geldverstrekker zich over jouw aanvraag. Als zij van mening zijn dat het een te groot risico is om je een zakelijke financiering te verstrekken, wijzen zij je aanvraag af. Het kan ook zijn dat ze je wel een lening willen verstrekken, maar dat het bedrag lager uitvalt dan gewenst. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, want je kunt het bedrag dan aanvullen met eigen vermogen. Op deze manier krijg je mogelijk toch voldoende geld bij elkaar om een bedrijfspand in Dronten te kopen.

Rente

De financiële situatie is voor veel geldverstrekkers de belangrijkste factor in de berekening van een zakelijke hypotheek, maar dit is niet het enige waar zij naar kijken. Er wordt namelijk ook aandacht besteed aan de rente. Door rente over een zakelijke hypotheek te berekenen dekt een geldverstrekker zich in tegen het risico dat de lening niet terugbetaald kan worden. Ondernemers denken vaak dat de rente alleen bepaald wordt door de rentestand, maar dat is niet het geval. De financiële situatie van jouw bedrijf speelt hier bij veel geldverstrekkers ook een rol in. Gaat het jouw bedrijf financieel voor de wind? Dan betaal je doorgaans een lagere rente dan wanneer het financieel minder goed gaat. 

Waarde van het bedrijfspand

Een laatste factor die wordt meegenomen bij een zakelijke hypotheek berekenen is de waarde van het bedrijfspand dat je wilt kopen. Bij veel geldverstrekkers kun je namelijk niet het hele aankoopbedrag lenen. Is de verwachte taxatiewaarde van het bedrijfspand 600.000 euro en kun je tot 90 procent financieren met een zakelijke hypotheek? Dan betekent dit dat je maximaal 540.000 euro kunt lenen. De resterende 60.000 euro kun je bijvoorbeeld met eigen geld financieren. Soms is het ook mogelijk om hier een extra zakelijke lening voor af te sluiten.