Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kom werken binnen de tandheelkunde: 3 interessante functies

Partnerbijdrages

Personeelstekorten zijn in vrijwel elke branche een probleem. Dat zie je niet alleen binnen Dronten, maar ook landelijk is dit een grote uitdaging. Je ziet dit ook terug bij beroepen binnen de tandheelkunde. Zo moeten tandartsen langer doorwerken na hun pensioen en is er een groot tekort aan tandartsassistenten. Heb je interesse in een overstap naar een functie als mondzorg professional? We geven je in dit artikel meer informatie over 3 beroepen binnen de tandheelkunde.

1. Kies voor het beroep van tandartsassistent

Zoals je hierboven al kon lezen, is er momenteel een groot tekort aan tandartsassistenten. En dit beroep is een prachtig beginpunt als jij je wil omscholen richting een beroep binnen de tandheelkunde. Zo heb je namelijk als eerste het contact met de patiënten, je geeft advies tijdens een behandeling en je regelt de tandartsbezoeken met de patiënten.

Je hebt 2 opties om als tandartsassistent aan de slag te gaan. Het is mogelijk om te kiezen voor een mbo 4-opleiding. Je kunt dit volgen op een ROC, maar ook bijvoorbeeld bij een opleider als LOI. Wil je liever direct aan de slag? Ook dat is vaak geen probleem. Bij steeds meer tandartspraktijken kun je namelijk een basistraining volgen. Daarna ga je aan de slag en leer je tijdens je werk de rest van de benodigde vaardigheden. Welke weg je ook kiest naar dit beroep: je komt er, zolang je enthousiast bent!

2. Ga aan de slag als mondhygiënist

Als mondhygiënist focus je vooral op preventie. Zo help je patiënten bij het voorkomen van gaatjes en help je ze bij het voorkomen van aandoeningen aan het tandvlees. Hierbij is research belangrijk, bepaal je een behandelplan voor patiënten, zorg je voor het schoonmaken van het gebit en geef je ze informatie over het voorkomen van een slecht gebit.

Het beroep van mondhygiënist is beschermd door de Wet BIG. Dit betekent dat je niet zonder opleiding kunt gaan werken als mondhygiënist. Omscholen naar dit beroep vraagt om het volgen van hbo opleiding. Het voordeel is dat je deze opleiding zowel voltijd, deeltijd als duaal kunt volgen. Op die manier beslis je zelf of je, naast het volgen van de opleiding, blijft werken in een andere functie. 

Kies je voor een duale opleiding tot mondhygiënist? Controleer dan goed van te voren of het personeel van het bedrijf waar je gaat werken in het Diplomaregister Mondhygiënisten te vinden is. Dit is een belangrijk register om aan de slag te gaan als mondhygiënist. Als je bent afgestudeerd dan kom je ook in dit register te staan. Als we nieuw personeel aannemen bij Mondzorg rietkampen Ede, dan kijken we ook altijd of degene hierin te vinden is.

3. Liever werken als tandarts?

Als je als tandarts wil werken, dan kies je meteen voor een uitdagend beroep. Om als tandarts aan de slag te gaan, moet je een universitaire opleiding volgen. Dit is een opleiding die 6 jaar duurt en die je voltijd moet volgen. Bekijk dus van te voren goed hoe jij je vaste lasten kunt blijven betalen. Het vraagt in ieder geval om een investering van tijd en geld!

Als je hier niet van schrikt, dan kies je in ieder geval voor een prachtig beroep. Als tandarts ga je onderzoek doen, stel je diagnoses vast en behandel je uiteraard het gebit van patiënten. Je zorgt dat de mondgezondheid van de patiënten goed blijft en dat ze zo lang mogelijk van hun eigen tanden en kiezen mogen genieten.