Herstelwerkzaamheden aan De Zuid.
Herstelwerkzaamheden aan De Zuid. Paul Vermast

‘Pizzakoerier’ veroorzaakte schade van 25- tot 35.000 euro aan fietspad De Zuid

112

DRONTEN - De schade aan het fietspad langs De Zuid is veroorzaakt door een pizzakoerier of een andere maaltijdbezorger. Volgens aannemer Roelofs bedraagt de schadepost minimaal 25.000 euro: „En je moet er niet van schrikken als dat uiteindelijk richting de 35 gaat.”

Er hielden dinsdagavond twee verkeersregelaars de wacht bij het fietspad. Zij constateerden te laat dat er iemand over het vers gestorte beton fietste en een flink spoor achterliet. Wel zagen ze dat het waarschijnlijk om een maaltijdbezorger ging: „Want hij had een zwarte warmhoudbak voorop zijn fiets.”

Camerabeelden

De aannemer heeft aangifte gedaan bij de politie en is ook zelf op zoek naar de dader. Zo zijn er bijvoorbeeld camerabeelden opgevraagd bij het nabijgelegen Ichthus College. „Maar daar zijn alleen schimmen op te zien”, treurt omgevingsmanager Jeroen Pit.

Een buurtbewoner legt de schuld mede in de schoenen van de bewakers: „Die zitten alleen maar in hun telefoon te kijken.” Dat gaat Pit te ver: „Als iemand willens en wetens om die verkeersregelaar heen gaat, dan weet ik niet of je dat de verkeersregelaar helemaal kwalijk kunt nemen.”

Schadebedrag

Als de aannemer puur kijkt naar het beton en het opnieuw aanbrengen van dat beton, dan bedraagt de schade zo’n 25.000 euro. Daar komen echter nog allerlei kosten bij, bijvoorbeeld voor het opnieuw inzetten van materieel en personeel en het aanpassen van de planningen.

Op het fietspad langs de Dronterweg was vorig jaar een vergelijkbaar incident. Daar ging het om 250 meter en toch was de schade maar ietsjes hoger. Volgens Jeroen Pit zijn die situaties echter niet te vergelijken. 

Aan de Dronterweg ging het om een vrijliggend fietspad en aan De Zuid ligt er een voetpad tegenaan. Bovendien wordt er in het centrum van Dronten duurder beton gebruikt, omdat bijvoorbeeld de strooiwagen er overheen moet kunnen. Ook gaat het hier om een 4 meter breed fietspad.

Vóór de Kerst?

Het was de planning dat dit deel van De Zuid vóór de Kerst open zou gaan. „We lagen iets voor op de planning en ik hoop dat we dat nog steeds gaan halen”, zegt Pit naar aanleiding van het incident. Het is echter afhankelijk van de snelheid waarmee het beton hard wordt. En dat is weer afhankelijk van de weersomstandigheden.

Op zich kan een fietspad vrij snel open: „Maar dit fietspad kruist ook de Baskenstraat. Voordat daar auto’s en vrachtwagens overheen kunnen, ben je zo drie of vier weken verder.”

Fietspad De Zuid

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 19 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 20 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 20 uur geleden