De door de aangever gemaakte foto.
De door de aangever gemaakte foto. eigen foto

Ontdekker verwaarloosde honden: „Het was zó zielig, het zijn zúlke lieve honden…”

112

DRONTEN - Het was een werknemer van de buurman, die woensdag de politie belde over de verwaarloosde honden op bedrijventerrein Business Zone Delta. Twee van de negen honden heeft hij gezien. „Zó zielig, zo brood- en broodmager…”, treurt hij, „Maar ook gigantisch lief!”

De ontdekker van de honden wil liever niet met zijn naam in de krant. Hij vertelt dat de honden rondliepen op een erf tegen de voormalige skeelerbaan aan Het Spaarne aan.

Brood- en broodmager

„Wij zijn er ’s ochtends altijd vrij vroeg bij. Ik dacht dat ik iets heen en weer zag lopen bij het hek”, vertelt hij over zijn ontdekking, „Even later tijdens de pauze zag ik er een hele grote Turkse herder zitten. Die was brood- en broodmager. Ik heb een foto gemaakt, die zal ik je sturen, dan zie je het zelf. Ik heb ‘m samen met wat collega’s een paar boterhammen gegeven.”

Ze wisten niet wat er precies aan de hand was: „Dus we dachten: we wachten het nog even af en dan bellen we daarna eventueel de politie.”

Politie gebeld

In de tussentijd hoorde hij dat er deze zomer op hetzelfde perceel ook al verwaarloosde honden waren aangetroffen. Ook toen was de politie vanuit zijn bedrijf gewaarschuwd. 

Een paar uur later zat de hond er nog steeds en hebben de mannen de politie gebeld. Op dat moment gingen ze er nog van uit dat het om één hond ging. Vlak voordat de politie kwam, zagen ze een tweede: „Er kwam een manke Duitse herder aangelopen. Die hebben we ook wat eten gegeven.”

Gekrijs

De politie kwam met vijf man sterk. Bij de buren gingen ze weer aan het werk en kregen ze niet veel mee van wat er gebeurde. Pas later hoorden ze dat het om in totaal negen honden ging: „We hebben alleen het gekrijs van de honden gehoord.”

Het meest opvallende vindt hij, dat het volgens een collega dezelfde Turkse herder was als drie maanden geleden. 

„In het begin blafte hij heel erg naar mij. Nou heb ik zelf honden, dus ik weet echt wel of ze gevaarlijk zijn, of dat ze aandacht willen of bang zijn. Toen we ze te eten hadden gegeven, wou hij de hele tijd geaaid en aangehaald worden. Het was zó zielig, het zijn zúlke lieve honden…”

Verwaarloosde honden