Stemhokken.
Stemhokken. ©maartenheijenk.nl

Visueel gehandicapte man ten onrechte geweigerd in stembureau Swifterbant

Gemeente

DRONTEN - Het was voor mensen met een beperking niet altijd even makkelijk om hun stem uit te brengen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Dronten. In dorpshuis De Steiger in Swifterbant werd een visueel gehandicapte man zelfs geweigerd. Ten onrechte, biechtte de voorzitter van het stembureau achteraf in zijn proces verbaal op.

De visueel gehandicapte man wilde in het stemhokje geholpen worden door zijn begeleider. De medewerkers van het stembureau staken daar echter een stokje voor, waardoor de man zijn stem niet kon uitbrengen.

Volgens de Kieswet kan er voor mensen met een visuele beperking uitzondering worden gemaakt op de regel dat een kiezer niet geholpen mag worden. ,,Deze heer had achteraf bezien wel mogen stemmen’’, trok de voorzitter van het stembureau achteraf het boetekleed aan.

Met z’n tweeën in stemhokje

Ook in het proces verbaal van het stembureau in woonzorgcomplex De Regenboog wordt melding gemaakt van problemen met kiezers met een beperking. Daar zijn regelmatig mensen op de vingers getikt omdat ze met z’n tweeën het stemhokje in wilden gaan.

Volgens het stembureau waren er drie redenen waarom deze kiezers begeleid wilden worden: ze waren psychisch niet in staat zelfstandig te stemmen, de taalbarrière of mensen waren onzeker door het grote vel met veel keuzemogelijkheden.

Scootmobiel

Het stembureau in De Regenboog maakt ook melding van problemen voor mensen in een scootmobiel. Er was in het woonzorgcentrum weliswaar een laag stemhokje, maar ook dit was voor deze kiezers lastig. De afstand tot de harde ondergrond om op te schrijven was voor sommigen te groot.

De voorzitter van het stembureau stelt voor de volgende verkiezingen een half rond tafelblad voor. ,,En ook een potlood met een langer koord kan mogelijk helpen.’’