Het hoofdveld van Asv Dronten
Het hoofdveld van Asv Dronten ©maartenheijenk.nl

Asv Dronten moet de gemeente gewoon huur betalen voor haar hoofdveld

Sport

LELYSTAD - De Stichting Sportbedrijf Dronten moet de gemeente Dronten een bedrag van ruim 10.000 euro aan huur en boetes betalen. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist.

De stichting huurt sinds 2013 de grond onder het hoofdveld dat gebruikt wordt door voetbalclub Asv Dronten, waarop de stichting een kunstgrasveld heeft aangelegd. De huur over 2015 en 2016 is niet voldaan.

Kunstgrasveld

Voetbalvereniging Asv Dronten wilde indertijd een kunstgrasveld op het hoofdveld. De gemeente wilde dit niet aanleggen. Wel was de gemeente bereid om dit te realiseren via een stichting.

De besparing van het gemeentelijke onderhoud aan het natuurgrasveld over een periode van 30 jaar is als subsidie verstrekt aan Asv Dronten. De subsidie van ruim 200.000 euro is door Asv Dronten als lening ter beschikking gesteld van de stichting.

Belastingdienst

Volgens de stichting zijn de kosten van het kunstgrasveld ongeveer 500.000 euro. Naast de subsidie is er ongeveer 200.000 euro aan sponsorgelden opgehaald en zou een bedrag van bijna 90.000 euro gefinancierd worden met aftrek van omzetbelasting. Over die aftrek is een conflict ontstaan, omdat de Belastingdienst stelt dat de stichting dit bedrag niet mag aftrekken.

De stichting stelt dat de gemeente de fiscale constructie bedacht of voorgesteld heeft. De gemeente heeft uitdrukkelijk gemotiveerd dat zij niet betrokken is geweest bij overleg met de Belastingdienst. De stichting heeft ook geen bewijs geleverd dat dit wel zo zou zijn.

Verplichtingen nakomen

De stichting is huurder van de gemeente, en zolang dat de situatie is moet zij de overeengekomen huur betalen, zo oordeelt de kantonrechter. ,,Dat de stichting van het kunstgrasveld af wil, of dat Asv Dronten wil dat de huursom wordt verlaagd, maakt dit niet anders.’’

,,Dat de stichting stelt dat hun activiteiten zijn beëindigd geeft ook geen aanleiding voor een ander oordeel. De huurovereenkomst is niet beëindigd, dus de verplichtingen tot huurbetaling lopen ook door.’’