Brandweer Swifterbant.
Brandweer Swifterbant. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Burgemeester: Sluiting brandweerkazerne Swifterbant is niet aan de orde

Swifterbant

SWIFTERBANT - ,,We moeten het niet hebben over sluiting van de brandweerkazerne in Swifterbant. Dat is niet aan de orde.” Dat zei burgemeester Aat de Jonge donderdag bij de discussie over de bijdrage die de gemeente Dronten moet leveren aan de brandweerzorg op vliegveld Lelystad.

Recentelijk is gesuggereerd dat een nieuwe brandweerkazerne op Lelystad Airport wellicht ten koste zou gaan van bestaande kazernes, bijvoorbeeld die in Swifterbant.

,,Maar een sluiting van een kazerne moet je doen op grond van feiten”, vindt de burgemeester, ,,Als er geen meldingen zijn, als er geen werk is, dàt zou een zakelijke overweging kunnen zijn om een kazerne te sluiten.”

Geschoven met kazernes

De afgelopen jaren is er binnen de Veiligheidsregio Flevoland flink geschoven met brandweerkazernes. Eerst droegen de gemeenten de kazernes over aan de veiligheidsregio, vervolgens gingen ze weer terug naar de gemeenten.

Nu er een nieuwe kazerne moet komen op vliegveld Lelystad, wordt er opnieuw gesproken over de huisvesting van de brandweer en wie dat moet betalen. Sommigen vrezen daarbij de sluiting van swifterbant.

Versterken van Swifterbant

Aat de Jonge denkt juist aan het het opwaarderen van de kazerne in Swifterbant. Een betere dekking en kortere aanrijtijden, met name in het buitengebied, kan misschien gerealiseerd worden vanuit een nieuwe kazerne in Lelystad. B en W van Dronten denken echter dat die verbetering ook gerealiseerd kan worden door versterking van de kazerne in Swifterbant.