Jan Klopman (CDA)
Jan Klopman (CDA) © Eelco Lindhout

Gemeenteraad: Desnoods bouwt de gemeente het MFC Swifterbant helemaal zelf

Swifterbant

DRONTEN - De gemeenteraad heeft zojuist unaniem een motie aangenomen, waarin B en W wordt opgedragen om ‘alle mogelijke opties te onderzoeken om een MFC te ontwikkelen’ in Swifterbant. Daarbij houdt de raad zelfs de optie open om het volledige Multifunctioneel Centrum door de gemeente zelf te laten bouwen. Vervolgens kunnen dan onderdelen verhuurd worden aan de gebruikers, waaronder de kerken.

De plannen voor het MFC zijn tot nu toe gezamenlijk ontwikkeld door de gemeente Dronten, de kerken en stichting De Oeverwal. Door een onverwachte prijsstijging komen die drie partijen echter 7 ton tekort, waardoor het project vorige week werd afgeblazen.

Doorgaan belangrijker dan samenwerken

De gemeenteraad en wethouder Peter van Bergen benadrukten vanavond dat de samenwerking nog steeds belangrijk is. Jan Klopman (CDA) zei als indiener van de motie echter dat het doorgaan van het project nog veel belangrijker is. Daarom opperde hij de mogelijkheid dat de drie partners niet allemaal eigenaar worden van het MFC, maar dat het een gemeentelijk gebouw wordt, waarin de partners onderdelen huren.

Klopman zette het college van B en W aan tot haast: ,,Ga actief zoeken naar alle mogelijkheden om een MFC-gebouw te realiseren en kom vóór 1 oktober met een voorstel naar de gemeenteraad.’’

Zorg, wonen en voorzieningen

De motie van het CDA was door alle partijen ondertekend en dus maakten de andere fracties er niet veel woorden meer aan vuil. Lazise Hillebregt (D66) benadrukte het belang van de samenwerking en vond het belangrijk dat zorg, wonen en voorzieningen gecombineerd worden.

Mocht er besloten worden tot de bouw van seniorenwoningen op de locatie van het voormalige restaurant Het Kombuis, dan vindt D66 een verbinding belangrijk. Daar was wethouder Peter van Bergen het mee eens. Hij sprak over een ‘fysieke of functionele’ verbinding: ,,In ieder geval moet men droog van de ene naar de andere kant kunnen.’’

Jaap Oosterveld (ChristenUnie) herhaalde nog eens dat het niet zijn voorkeur heeft dat de gemeente de woningen zelf bouwt en exploiteert. Hij vond daarmee de wethouder aan zijn zijde: ,,Het zou mooi zijn als OFW die rol toch gaat oppakken.’’

Financiën van de kerken

Eerder op de avond ontkende de wethouder in antwoord op vragen van de VVD dat het project uitsluitend was afgeblazen vanwege de financiële reikwijdte van de kerken.

Net gat in de begroting was voor zowel de kerken als de gemeente een probleem. De gevolgen op de exploitatie waren voor De Oerwal een brug te ver.

Locatie De Steiger

Ook vroeg de VVD of het MFC misschien op een andere locatie gebouwd kan worden. Peter van Bergen antwoordde dat hij wil blijven samenwerken met de kerken en De Oeverwal en dat de drie partijen gezamenlijk hebben gekozen voor de locatie van De Hoeksteen.

,,Als we het op een andere locatie willen, dan zou daar nader onderzoek naar gedaan moeten worden, bijvoorbeeld naar de vraag of de locatie van De Steiger geschikt is. Maar u kent de voorkeur van het college’’, aldus Van Bergen.

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl