Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Koelewijn nuanceert 'avondklok-uitspraak' AZC

Algemeen

KAMPEN - Een avondklok voor het AZC om verkrachtingen in de toekomst te voorkomen. Een opmerking hierover van burgemeester Bort Koelewijn leidde tot veel ophef en haalde zelfs de landelijke media. De burgemeester laat vandaag in een persverklaring echter weten dat hij niet heeft bedoeld dat die avondklok er moet komen. Hij vond slechts dat alle opties bespreekbaar gemaakt moesten worden.

Koelewijn maakte de opmerking over de ophef in relatie tot de verkrachtingszaak die vorige week speelde (zie elders in deze krant). Koelewijn laat hierover nu weten: "Ik begrijp de gevoeligheid van het begrip ‘avondklok’ en de associaties die dat begrip mogelijk oproept met het verleden. Mijn boodschap is, dat ik graag met het COA in gesprek wil over de vraag die het slachtoffer van een ernstig zedenmisdrijf in mijn gemeente mij stelde. Zij stelde mij de vraag: 'Hoe is het mogelijk dat een man, bewoner van een azc, die uit een oorlogsgebied komt en die mogelijk een trauma heeft, diep in de nacht in z’n eentje op straat rond kan struinen?'."

Veiligheidsgevoel

Koelewijn geeft aan dat hij in het interview slechts heeft aangegeven dat het slachtoffer en haar familie hier een belangrijk punt aansnijden. "Ik wil dit met het COA bespreken, want deze vraag raakt het veiligheidsgevoel van meer inwoners. In gesprek met een journalist is er gesproken over eventuele maatregelen. Als voorbeeld is het mogelijk instellen van een avondklok genoemd. Mijn reactie op dit voorbeeld is geweest, dat ik daar niet per se voor pleit en dat een juridisch kader om zo’n maatregel te nemen ontbreekt. Ik heb aangegeven dat gedacht kan worden aan maatwerk in begeleiding en andere maatregelen ter bescherming van zowel de samenleving als de bewoners van het azc. Zonder op voorhand mogelijke maatregelen uit te sluiten."

De burgemeester gaat woensdagmiddag met het COA en de gemeente Dronten in gesprek over de vraag van het slachtoffer.