Asv Dronten (links) in Dronten.
Asv Dronten (links) in Dronten. Ed Jongkind

Voetballertjes Asv Dronten diep onder de indruk van bezoek aan Marokko

Sport

DRONTEN - Leider Ed Jongkind raakt niet uitgepraat als hij begint te vertellen over het bezoek van Asv Dronten JO11-2 aan Marokko. De hele trip en vooral de gastvrijheid van de Marokkanen hebben diepe indruk gemaakt op de 10- en 11-jarige voetballertjes en hun begeleiders.

Asv Dronten was hoogstpersoonlijk door koning Mohammed VI uitgenodigd om deel te nemen aan een voetbaltoernooi ter gelegenheid van de verjaardag van zijn zoon. Uiteindelijk werden het zelfs twee toernooien en eindigden de Drontenaren twee keer op de derde plaats.

Ongelofelijk gastvrij

Ed Jongkind is gisteravond teruggekeerd in Dronten. „Ik ben er nog helemaal vol van. Het land is zó gastvrij, dat is echt ongekend”, schalt hij de loftrompet, „Daar kunnen wij ongelofelijk veel van leren.”

„De kinderen wisten niet waar ze het zoeken moesten. Er was zoveel aandacht voor die jongens, ze wisten niet welke kant ze op moesten kijken. Er waren 60 teams en die wilden allemaal met die blanke jongetjes in oranje tenue op de foto.”

„Ze zijn twee dagen lang op sleeptouw genomen en ze zijn geleefd. Het was één geweldige ervaring, niet normaal! Die kinderen lopen denk ik nog weken met een lach op hun gezicht, ze zitten vol met verhalen.”

Armoede

De leider is tegelijkertijd blij dat zijn team heeft ervaren hoe goed ze het in Nederland hebben: „Wij hadden mooie, nieuwe shirtjes met de Nederlandse en Marokkaanse vlag erop. Maar ze hebben ook gezien dat kinderen daar in armoede leven. Volgens mij zijn alle jongens er wel van doordrongen dat het niet allemaal vanzelfsprekend is.”

Ed Jongkind: „Ik heb nog steeds iets van: tsjeetje, wat hebben we meegemaakt? Iedereen is laaiend enthousiast teruggekomen. Dit hadden we nooit verwacht, zó’n mooi land, zulke vriendelijke mensen, zo’n gastvrijheid…”

Kroonprins

Mohammed VI zelf was niet aanwezig: „De koning houdt niet van voetbal. De kroonprins was er wel. Die werd natuurlijk afgeschermd, maar we hebben wel gezien en naar hem gezwaaid.”