Windpark 'Blauw' komt in het blauwe gebied.
Windpark 'Blauw' komt in het blauwe gebied. Windplanblauw

Komst van 65 windmolens bij Swifterbant komt weer een stap dichterbij

Swifterbant

SWIFTERBANT - De vereniging SwifterwinT heeft maandag een overeenkomst gesloten met ruim 100 leden. Dit zijn mensen uit de directe omgeving van de plaats waar de nieuwe windmolens moeten komen. Door die steun is het windpark weer een stapje dichterbij gekomen.

Het nieuwe windpark ‘Blauw’ moet gaat bestaan uit circa 65 windmolens: 17 in het Rivierduingebied, 17 in het Ketelmeerzoomgebied en 31 buitendijks. De vereniging verwacht dat de bouw in 2020 kan beginnen.

In plaats van oude molens

De nieuwe windmolens komen in plaats van de 85 molens die nu in het gebied bij Swifterbant staan. Daarvan zijn er 28 van Nuon (windpark Irene Vorrink). De andere molens zijn van agrariërs en van een paar exploitanten van buiten de polder.

„Door de overeenkomst te ondertekenen, committeren de leden zich voor de volle 100% aan het windplan”, schrijft de vereniging in een persbericht. Al eerder is een intentieovereenkomst getekend tussen SwifterwinT, Nuon en alle betrokken overheden.

Goed nieuws

„Deze overeenkomst is goed nieuws en een belangrijke vervolgstap op weg naar mooie duurzame toekomstplannen voor Flevoland”, licht voorzitter Maarten Schoone van SwifterwinT toe.

„Dit houdt in dat naast de overheden ook alle mensen uit de omgeving de doelen en het nut en noodzaak van het windplan ondersteunen. Dat betekent dat we samen met de omgeving verder gaan praten over de concrete inrichting van het toekomstige windpark.”

Windplanblauw