De entree van de begraafplaats in Dronten.
De entree van de begraafplaats in Dronten. Google StreetView

Als er nu geen graven worden geruimd, is begraafplaats De Wissel over 20 jaar vol

Gemeente

DRONTEN - „Wanneer we vanaf nu niet actief beginnen met het ruimen van graven, dan is begraafplaats De Wissel over ongeveer 20 jaar vol en kan er niet meer op de huidige locatie worden begraven.” Dit schrijven B en W in antwoord op vragen vanuit de gemeenteraad.

B en W vinden het niet gewenst dat De Wissel vol raakt. Er is namelijk afgesproken dat het begraven de komende 40 tot 50 jaar op de huidige ruimte van de begraafplaats dient plaats te vinden.

Gehuurd voor 20 jaar

Een particulier graf wordt in Dronten gehuurd voor een periode van 20 jaar. Dat kan daarna oneindig vaak verlengd worden, steeds met 10 of 20 jaar. Nabestaanden worden minimaal een half jaar van te voren op de hoogte gesteld het aflopen van de huurperiode.

Daarnaast kent De Wissel ook ‘algemene graven’. Deze worden niet verhuurd en hiervan is de gemeente eigenaar. Deze graven mogen na de wettelijk verplichte grafrust van 10 jaar geruimd worden.

Nabestaanden van een algemeen graf hebben geen mogelijkheid om te verlengen. „Als men toch wil verlengen dan moet men een particulier graf huren en wordt het stoffelijk overschot herbegraven in dit graf op kosten van de nabestaanden”, aldus het gemeentebestuur.

100 begrafenissen per jaar

In de gemeente Dronten vinden rond de 100 begrafenissen per jaar plaats. „Dit aantal is al jaren stabiel en de verwachting is dat dit de komende jaren ook zo blijft, want de bevolking van Dronten is nog relatief jong”, constateert het college.