De Hoeksteen in Swifterbant
De Hoeksteen in Swifterbant ©maartenheijenk.nl

Open brief van secretaris De Oeverwal over ontwikkelingen rond MFC Swifterbant

Swifterbant

Als secretaris van de Stichting de Oeverwal schrijf ik dit stuk op persoonlijke titel.

Terugkomend van vakantie werd ik geconfronteerd met de mededeling dat de kerken het besluit hadden genomen om de samenwerking met de gemeente Dronten voor de realisering van een multifunctioneel centrum (MFC) te beëindigen.

De gemeente Dronten reageerde onmiddellijk met de mededeling dat de gemeente ook zonder medewerking van de kerken door gaat met het realiseren van een MFC in Swifterbant. De gemeente streeft ernaar om binnen enkele weken (medio juli) een plan klaar te hebben, zodat de gemeenteraad in september een besluit kan nemen.

Ik ben verbijsterd. Nadat de gemeenteraad in april had aangegeven dat het college ‘out of the box’ moest denken bij het realiseren van de plannen, zat ik de volgende dag op een uitnodiging te wachten. Immers, met de vakantieperiode in zicht is het half jaar dat de gemeenteraad aan ruimte had gegeven snel voorbij. Het bleef oorverdovend stil.

De meivakantie was aangebroken… Maar ook toen die voorbij was bleef het stil. Wel kwam er enig contact tot stand tussen de gemeente Dronten en de kerken. Maar dat contact was voor de kerken blijkbaar erg onbevredigend.

Max Smeenk zegt daarover: „Die [voorstellen van de kerken] zijn door het gemeentebestuur successievelijk van tafel geveegd. Hij [de wethouder] wil alleen praten over scenario’s waarvan hij kan weten dat wij dat financieel niet kunnen trekken. Daarmee manoeuvreert hij ons in de positie dat we niet meer met hem verder kunnen.”

En ja hoor, wat is de reactie van de gemeente? „Zoals de kerken zelf aangeven is het ontbreken van voldoende financiële middelen aan de kant van de kerken hiervan de oorzaak.” Leden van de gemeenteraad: is dat wat jullie voor ogen hadden toen jullie het hadden over ‘out of the box’ denken? Nee toch zeker?

De gemeente heeft intussen laten weten door te gaan met het realiseren van een MFC en denkt medio juli de plannen op tafel te leggen. Hoe komt het toch dat bij mij het gevoel ontstaat dat het college helemaal niets met de kerken te maken wil hebben? Als je medio juli de plannen al kunt presenteren, dan ben je daar al veel langer mee bezig. Heb je dan al die tijd twee agenda’s gehad?

Kunnen de kerken het financieel niet trekken? Het zou mijn wens zijn om in de contacten met de gemeente te praten over het begrip Welzijn. De gemeente heeft een garantie afgegeven voor een bepaald bedrag gedurende een aantal jaren voor de activiteiten die momenteel onder de noemer welzijn in de Steiger plaatsvinden. Maar daar zijn activiteiten bij die veel ruimte nodig hebben.

Zolang dat in een toekomstige kerkzaal past is dat geen probleem. Maar wat te doen met (bijvoorbeeld) de timmerclub op woensdagmiddag? Sommige activiteiten vragen heel veel ruimte, waardoor de geplande grootte van het MFC veel te klein werd. Er moet dus ruimte bij. Maar waarom moeten de kerken daarvoor opdraaien? Dat gaat hier om welzijn en dus zou de gemeente daarin moeten bijdragen.

Een ander voorbeeld: De Hoeksteen faciliteert de toneelvereniging Markanti. Zij vragen voor hun halfjaarlijkse uitvoeringen een groot toneel en kleedkamers met wastafels en sanitair. Maar ook hier: waarom moeten de kerken daarvoor opdraaien? Dat valt naar mijn mening ook onder welzijn. En het is niet heel erg moeilijk nog enkele voorbeelden aan te dragen. Kortom: Welzijn is meer dan die paar activiteiten uit de Steiger die naar het MFC gaan.

Nu gaat de gemeente zelf verder met het maken van plannen. Ik ben benieuwd. Hoe gaan zij straks die grote activiteiten faciliteren? Ik voorzie dat op niet al te lange termijn de activiteiten in de Hoeksteen worden teruggebracht tot de eigen kerkelijke activiteiten en dat wellicht een deel van het gebouw wordt afgestoten.

Waar kan Markanti straks terecht? Heeft het toekomstige MFC een grote zaal met kleedkamers, stromend water en sanitaire voorzieningen? Kan Amor Musae straks zijn uitvoeringen plannen? Heeft de timmerclub zijn gewenste ruimtes? Is er een jongereninloop?

Wie gaat het gebouw exploiteren? Met vrijwilligers, nu de kerken afgehaakt zijn? Of is er nu geld voor 3 of 4 fte’s? Dat MFC kan wel eens duurder uitpakken dan alle plannen die wij tot nu toe bedacht hebben.

Koos Bax
 (Nu nog) Secretaris Stichting de Oeverwal

Brieven van De Oeverwal en de kerken

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl