Nederlandse clubkampioenschappen wielrennen.
Nederlandse clubkampioenschappen wielrennen. © Eelco Lindhout

Promotie van Dronten door topsportevenementen binnen te halen is mislukt

Gemeente

DRONTEN - Het stond er zo mooi, in het sportbeleid van de gemeente Dronten voor de afgelopen vier jaar: „Jaarlijks een landelijk (top) sportevenement naar Dronten proberen te halen.” Na vier jaar moet de afdeling sport van de gemeente erkennen dat dit mislukt is. Sterker nog: B en W hebben besloten de promotie van het dorp weg te halen bij de sportambtenaren.

„We hadden ons voorgenomen om landelijke en regionale sportevenementen naar Dronten te halen”, biechtte sportambtenaar Martin Veldwijk woensdag op tijdens een inspraakavond over de nieuwe sportnota.

„We wilden sporters uit Dronten die op nationaal niveau actief zijn benaderen om zich beschikbaar te stellen als ‘ambassadeur’ van Dronten.” Er is allemaal weinig van terechtgekomen.

Geen schaatsen maar wielrennen

De gemeente had aangekondigd zich bij het binnenhengelen van topsportevenementen te concentreren op het schaatsen. Uiteindelijk moet Veldwijk constateren dat het enige succesje op het terrein van de wielersport ligt: de Nederlandse clubkampioenschappen (NCK) zijn teruggekeerd in Dronten. „Verder zijn er weinig echt aansprekende successen.”

Het gemeentebestuur is nu bezig om een sportnota te schrijven voor de komende jaren. Daarbij is besloten om de afdeling sport niet meer te belasten met de promotie van Dronten. De zogenaamde ‘citymarketing’ via sport is overgeheveld naar een gespecialiseerde afdeling op het gemeentehuis.