Rijkswaterstaat gebruikte voor 't eerst waterscooters.
Rijkswaterstaat gebruikte voor 't eerst waterscooters. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat geeft 78 waarschuwingen en 35 processen verbaal op Randmeren

112

DRONTEN - Rijkswaterstaat heeft vorige week dinsdag en woensdag een grote handhavingsactie gehouden op de Randmeren. Er werden in Flevoland 210 controles uitgevoerd. In 78 gevallen leidde dat tot een waarschuwing, in 35 gevallen tot een proces verbaal.

„De meest geconstateerde overtredingen waren het niet gebruiken van een dodemanskoord, de overschrijding van de maximale snelheid en het ontbreken van het vaarbewijs”, aldus Rijkswaterstaat, „Ook werden schippers aangesproken op het staand besturen van een snel vaartuig zonder zwemvest en het waterskiën zonder uitkijk.”

Tijdens de handhavingsactie op het water werd met patrouillevaartuigen, rhib’s (opblaasbare rubberboten), een waterscooter en een helikopter gecontroleerd op de vaarregels voor de recreatievaart. „Doel van deze actie is het bevorderen van de veiligheid op het water, zodat het voor alle vaarweggebruikers veilig en leuk varen is”, legt Rijkswaterstaat uit.

Waterscooter

Voor het eerst heeft Rijkswaterstaat tijdens een grote actie als proef een waterscooter ingezet. Dit experiment had tot doel om te bekijken of de inzet van een waterscooter nuttig is bij het bereiken van overtredende schippers die zich in ondiep water bevinden.

Deze gebieden zijn moeilijk bereikbaar met een patrouillevaartuig of een rhib. „De eerste ervaringen met de inzet van de waterscooter zijn positief”, concludeert Rijkswaterstaat.