Koersballen in De Meerpaal.
Koersballen in De Meerpaal.

Koersballen is meer dan een sport: „Het gaat vooral om de sociale factor”

Sport

DRONTEN – Loop op een doodgewone maandagmorgen eens De Meerpaal in en je hoort direct dat er bovenop de foyer iets gaande is. Er is geroezemoes, af en toe buldert er een lach en bovenal hoor je ballen die elkaar raken. Het is het populaire koersbal.

‘Pats, tik, klets’, klinkt het als een groep van zeker twaalf senioren hun wekelijkse spelletje koersbal speelt. Twee groene kleden vormen het speelveld, waarop per wedstrijdje twee spelers in actie komen. Daaromheen zitten de overige spelers, waarvan de één een praatje maakt met de ander en weer een ander het spel met argusogen volgt. Eén van die aanwezigen is de 80-jarige Piet Keinma, die deze morgen belast is met het bijhouden van de puntentelling.

Met uiterste precisie

De in Dronten woonachtige Keinma doet dat met uiterste precisie, eigenlijk heeft hij ook helemaal geen tijd voor een interview. Het gesprek kent dan ook een tussenpauze of vijf, omdat er iedere keer weer een collega-koersballer de behaalde punten komt doorgeven. Keinma moet dus bij de les blijven, want ieder foutje wordt vast en zeker opgemerkt. „Ach, iemand moet schrijven he”, lacht Keinma maar. “Maar het is een makkie hoor, want het gaat gewoon volgens een schema.”

Keinma is al twaalf jaar betrokken bij de koersbalvereniging in Dronten, die onder de vlag van De Meerpaal Welzijn valt. Hij beoefent de sport nog altijd met plezier, al plaats hij direct een kanttekening. „Ja, nou, die maandagochtend he, dat vind ik eigenlijk maar een rotochtend. Kom je net uit het weekend, moet je nog een beetje wakker worden. Maar ik ben er wel iedere keer hoor”, lacht de speler, die zelf ook nog in actie komt.

Balgevoel

„Je moet er balgevoel voor hebben, want je gooit met een ovale bal. Het lijkt op jeu de boules, maar de bal heeft dus een andere vorm. Daardoor moet je ‘m een koers meegeven. Ik vind het hartstikke leuk.”

Inmiddels is het eerste deel van de ochtend geweest en maakt de groep zich op voor bak koffie. En daar is het de vereniging eigenlijk allemaal om te doen: sociale contacten creëren, juist voor ouderen die dat hard nodig hebben. In dit geval met het drinken van koffie, maar ook wordt er eens in het jaar een uitje georganiseerd.

„Iedereen is welkom hoor, dat zeker”, begint penningmeester Anneke de Vries, ook uit Dronten. „Maar het is toch een seniorensport. Ik ben ook van mening dat we iedereen er zolang mogelijk bij moeten houden. Het gaat om de sociale contacten, want het is hartstikke gezellig. Dat moet voor iedereen kunnen.”

Clubkampioenschappen

Zo heeft de club een lid dat bijna blind is en ook gooit een stokdove meneer nog altijd zijn bal. De vereniging in Dronten zit rond de veertig leden, terwijl er ook in Swifterbant en Biddinghuizen nog koersbal wordt gespeeld. De sport is populair in de gemeente.

Eens in de drie maanden wordt in Dronten het sociale aspect even opzij geschoven en vinden er clubkampioenschappen plaats. „Dan heb je er wel een paar bij die willen winnen”, weet secretaris Aart van de Akker, die snel alweer voor de leeuwen moet komen. Hij moet ‘ballen’, zoals dat bij de doorgewinterde koersballer heet.

Want een praatje of niet, het gaat wel om de sport. Een praatclubje is het nou ook weer niet.

Nieuwe leden

In Dronten wordt er drie keer per week koersbal gespeeld. Op maandag (9.30 uur), maandag (13.30 uur) en donderdag (9.30 uur). „Iedereen mag meedoen, zolang het maar geen pubers zijn”, zegt Van de Akker. De contributie in Dronten bedraagt vijf euro per maand.

Wouter Foppen