Het pand aan De Morinel met links de bedrijfswoning.
Het pand aan De Morinel met links de bedrijfswoning. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Omwonenden De Morinel plaatsen vraagtekens bij 16 arbeidsmigranten in één woning

Algemeen

DRONTEN - Ondanks bezwaren van omwonenden is het kantoorgebouw aan De Morinel 31-33 vorig jaar in gebruik genomen als ‘Polenhotel’ voor 32 arbeidsmigranten. Inmiddels heeft de gemeente ook een vergunning verleend voor de bijbehorende bedrijfswoning. De omwonenden hebben daartegen niet meer geprotesteerd. De bezwaren blijven, vooral tegen het feit dat er maar liefst 16 Polen mogen wonen.

„Het is een woning die oorspronkelijk bedoeld was voor een gezin, voor zes of zeven mensen”, zegt buurvrouw Leane de Graaf, die de afgelopen jaren optrad als woordvoerster voor de buurt, „Als je praat over zestien mensen in één woning, dan kun je daar je vraagtekens bij zetten.”

Leefomstandigheden

De woning is inmiddels verbouwd en bestaat uit tweepersoons kamers. „Dat zijn geen leefomstandigheden die overeen komen met de huidige tijd”, vindt Leane de Graaf.

Zij erkent dat eigenaar AMH Flevoland, de gebroeders Eric en Martin Daniëls, beschikt over de benodigde certificering: „Maar je kun je afvragen of de regelgeving past bij de eisen die wìj zouden stellen aan onze leefomgeving. Vooral omdat er wildvreemde mensen met elkaar moeten samenleven op een kleine oppervlakte.”

Netjes en comfortabel

B en W zijn het hier niet mee eens. „De accommodatie kan als een voorbeeld dienen voor andere soortgelijke accommodaties. Het gebouw voldoet aan alle vereisten die men aan een dergelijke huisvestingsaccommodatie kan stellen: van buiten en van binnen is het zonder meer netjes en comfortabel.”

Volgens het gemeentebestuur zijn er wat klachten binnengekomen. Deze zijn echter qua ernst en frequentie niet noemenswaardig. Ook is er in april een onverwachte inspectie van het gebouw geweest. Daarbij kwamen alleen wat ‘ondergeschikte technische aspecten’ aan het licht.

Geen bezwaren ingediend

De gemeente heeft inmiddels dan ook een vergunning verleend voor de ingebruikname van de bedrijfswoning. Dit is mede gebeurd omdat er vanuit de buurt geen enkel bezwaar is binnengekomen. Leane de Graaf legt uit dat de buurt zich met tegenzin heeft neergelegd bij het feit dat de gemeente niet tegemoet wil komen aan de bedenkingen tegen het ‘Polenhotel’.

De omwonenden vinden nog steeds dat de strook grond aan De Morinel gezien moet worden als bedrijventerrein. De gemeente noemt het echter een ‘overgangsgebied’ en rechtvaardigt daarmee het ‘Polenhotel’. „Daarover verschillen wij groots van mening”, aldus Leane de Graaf.

Wegversmalling

Ondertussen maken bedrijven aan De Morinel zich alweer druk om het volgende dossier. De gemeente heeft de weg ter hoogte van de nieuwe school Het Perron aangepast en wil nu ook de rest van de weg versmallen.

Leane de Graaf: „Wij hebben aangedrongen op overleg. Wij willen als ondernemers betrokken worden bij de processen die in deze zone plaatsvinden.”