De hele raad kiest voor doorgaan met het zittende college. Alleen het CDA houdt de handen naar beneden.
De hele raad kiest voor doorgaan met het zittende college. Alleen het CDA houdt de handen naar beneden. ©maartenheijenk.nl

VVD en Leefbaar Dronten: „Het CDA is verantwoordelijk voor deze puinhoop”

Algemeen

DRONTEN - VVD en Leefbaar Dronten hebben gisteren keihard de deur in het slot gegooid voor hun coalitiepartner CDA. „Wij zijn van mening dat niet alleen de twee weggelopen wethouders van het CDA, maar ook de fractievoorzitter en de fractie verantwoordelijk zijn voor de puinhoop die is ontstaan”, zei VVD-fractievoorzitter Irene Korting tijdens een bewogen vergadering.

De CDA-wethouders Vis en Verlaan zijn dinsdag opgestapt. De gemeenteraad boog zich gisteren over de ontstane situatie. Uiteindelijk stemde de raad in met het voorstel dat de drie overgebleven collegeleden de zaakjes tot aan de verkiezingen in maart regelen.

Dat gebeurde nadat VVD en Leefbaar Dronten het CDA afserveerden als coalitiepartner. In plaats daarvan krijgen B en W nu een soort ‘gedoogsteun’ van de vier oppositiepartijen: ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en SP.

CDA zet zichzelf buitenspel

Volgens Korting en haar collega Jan Ammerlaan van Leefbaar Dronten weigert het CDA verantwoording te nemen voor het plotselinge vertrek van haar wethouders. „Het CDA geeft op geen enkele wijze een inhoudelijke reactie op de vragen”, beet mevrouw Korting haar voormalige coalitiepartner toe.

Irene Korting: „In onze ogen laat het CDA niet alleen de coalitiepartners, maar ook de inwoners, agrariërs en ondernemers vallen. En dat terwijl zij de grootste politieke partij van Dronten zijn. De grootste partij heeft ook een grote verantwoordelijkheid. Deze laat het CDA nu liggen. De VVD constateert dat dit CDA zichzelf als coalitiepartner buitenspel heeft gezet. Wij kunnen u niet langer beschouwen als een coalitiepartner.” Jan Ammerlaan was het daar 100% mee eens: „Wij zijn zeer teleurgesteld en best wel boos.”

Geen partij kiezen

CDA-fractievoorzitter Jan Klopman bleef verslagen achter. Hij wenste geen partij te kiezen voor de CDA-wethouders die zijn afgetreden of voor de zittende wethouders van VVD en Leefbaar Dronten die zijn blijven zitten. Het CDA volhardde in haar verzoek om een onderzoek naar wat er allemaal in het gemeentehuis is gebeurd.

Vrijwel alle andere partijen in de gemeenteraad beoordeelden dit als een gebrek aan zelfreflectie bij het CDA. Zij rekenden dit de christen-democraten zwaar aan.

U gelooft in sprookjes

Suzanne Stoop (PvdA) kon zich niet voorstellen dat de fractie het opstappen van de wethouders niet heeft zien aankomen: „Waar ziet u ons voor aan? U gelooft kennelijk in sprookjes. Maar wij zijn geen kleuterklas.”

Lazise Hillebregt (D66) zei tegen het CDA: „Moet u niet eerst de tijd nemen om te reflecteren naar uw eigen handelen? Kunnen we u vertrouwen als coalitiepartner? Wat heb ik aan u? Wat doet dit voor de stabiliteit en continuïteit van Dronten? Denkt u dat Drontenaren begrijpen wat hier gebeurt?” D66 verweet het CDA alleen bezig te zijn met politiek gehakketak: „En daar pas ik voor. Dronten staat voorop.”

Paul Vermast (GroenLinks) verweet het CDA ‘onnozelheid’ en zei over de ontslagbrieven van VIs en Verlaan: „Die staan vol rancune en natrapperij, zijn ronduit onbeschoft. Wij zien bij het CDA geen enkele vorm van zelfreflectie, niet minste besef dat ze zelf onderdeel van het probleem of misschien zelfs het probleem zijn. Het CDA is de weg kwijt, is weggelopen en slaat nu wild om zich heen. Daarmee laat u Dronten vallen. U zou kunnen beginnen met een welgemeend excuus, bijvoorbeeld aan de inwoners voor de puinhoop die u heeft veroorzaakt.”

Allen de SP is mild

Alleen de SP was mild over het CDA. Daarbij was het wel opvallend dat beide SP-raadsleden een verschillend standpunt hadden. Jan den Boer was bereid geweest wethouder Vis te vergeven voor het foutief informeren van de raad, bij Chantal Sijtsma was het vertrouwen in Vis verdwenen.

Wel stonden beiden achter het voorstel om de overgebleven wethouders te steunen. Daarnaast waren ze de enige partij die het voorstel van het CDA om een onderzoek steunde.

Oprecht verrast

CDA-fractievoorzitter Jan Klopman had aan het begin van de vergadering herhaald dat zijn fractie ‘oprecht verrast’ was geweest door het vertrek van de wethouders: „De gang van zaken roept bij ons vragen op: joh, wat is hier aan de hand?” Het CDA wilde dit door een externe partij laten onderzoeken.

Dat voorstel werd dus door de rest van de raad weggehoond. Op zich hadden zij niet eens zoveel problemen met een onderzoek, maar het viel niet goed dat dit verzoek uitgerekend van het CDA kwam en uitgerekend binnen 48 na het opstappen van de eigen wethouders.

Rookgordijn

„Inhoudelijk zegt u misschien behartenswaardige dingen, maar deze motie komt op een totaal ongelukkig moment. Dit kan niet waar zijn. U probeert ons af te leiden van de werkelijkheid”, zei Jaap Oosterveld (ChristenUnie). „Het ligt weer aan iedereen, behalve aan u”, vulde Suzanne Stoop (PvdA) aan, „U gebruikt deze motie als rookgordijn.”

Uiteindelijk stemden dus alleen CDA en SP voor het onderzoek. Het CDA stemde vervolgens als enige tegen het voorstel van de zeven andere fracties om de overgebleven collegeleden te steunen. Inhoudelijk was het CDA het wel met dit voorstel eens, maar de fractie wenste niet in te stemmen met de constatering van de anderen dat de CDA de schuld van alles had.

Collegecrisis