Beeld van een vorige derby Reaal Dronten - Swift'64
Beeld van een vorige derby Reaal Dronten - Swift'64 ©maartenheijenk.nl

Reaal Dronten - Swift'64: opnieuw een polderderby in de derde klasse

Sport

DRONTEN - Na Swift'64 - BAS (1-0) staat er zaterdag opnieuw een gemeentelijke derby op het programma in de derde klasse C: Reaal Dronten - Swift'64. Columnist Klaas Huisman blikt vooruit.

Aanstaande zaterdagmiddag is om 15:00 uur de aftrap van de gemeentelijke dorpsderby tussen Reaal Dronten en Swift’64. Het bestuur van Reaal Dronten heet iedereen en in het bijzonder de buren uit Swifterbant van harte welkom op sportpark De Munten.

Deze dorpsklassieker houdt de gemoederen bezig en zal in het teken staan van trots en eer waarbij beide teams vol gas zullen geven. Vorige week ging Reaal Dronten met een onthutsende en verbijsterende 10-2 nederlaag onderuit bij vv Hattem terwijl Swift'64 in een spannende derby met 1-0 van BAS Biddinghuizen wist te winnen.

Het wil nog steeds niet vlotten met de Reaalisten uit Dronten West want na zes nederlagen op rij en een negatief doelsaldo van 6 voor en 26 tegen zijn de rood zwarte duivels met nul punten de rode lantaarndrager in de derde klasse C.

Eerdere ontmoetingen

Trainer Patrick Posthuma gaf vorige week aan dat de derby tegen Reaal net iets anders is dan die tegen BAS Biddinghuizen, maar deze uitspraak werd met vertwijfeling en gefronste wenkbrauwen ontvangen in het getergde Reaal kamp.

Sinds 2013 kwamen de rood zwarte duivels al negen keer in actie tegen de witte leeuwen. Van die negen wedstrijden wist Swift'64 vier keer van Reaal te winnen en wonnen de Reaalisten drie keer van de Swifterbanters. Het duel eindigde twee keer in een gelijkspel.

Thuis op De Munten wonnen de Reaalisten twee keer met 3-2 van Swift en werd het vorig seizoen een 2-1 overwinning voor de rood zwarte duivels. Tussendoor wonnen de witte leeuwen met 0-4 en 1-2 twee keer in Dronten, maar waarom is deze derby anders? In Swifterbant won Swift vorig seizoen met 6-1, maar deze gemeentederby eindigde ook twee keer in een 1-1 gelijkspel.

Wat is er aan de hand?

In de thuiswedstrijden kwamen de Reaalisten goed voor de dag en werd er nipt met 1-2 en 2-3 van Zwolsche Boys en vv Oene verloren, maar in de uitwedstrijden bij ESC, ZAC en vv Hattem werden de duivels drie keer volledig met grote cijfers van de mat geveegd.

De 10-2 oorwassing bij vv Hattem is een dieptepunt en tevens de allergrootste nederlaag ooit voor Reaal Dronten. Trainer Carl Aventurin zag zijn team als een kaartenhuis instorten, maar blijft optimistisch en vol goede moed werken aan betere tijden.

Leegloop

Er zijn diverse redenen waarom het zo tegenzit met Reaal Dronten. Na de promotie volgde er een leegloop bij de club waardoor de trainer met acht nieuwe spelers helemaal overnieuw moest beginnen.

Daarnaast kreeg Trainer Carl Aventurin ook nog met andere tegenslagen te maken en zag hij enkele spelers uit onvrede naar het tweede elftal vertrekken. Sinds het wegvallen van doelman Angelo Brink heeft Reaal een acuut keepersprobleem waardoor verzorger Dorian van Garderen uit pure nood de handschoenen heeft aangetrokken.

In het verleden was Dorian ooit keeper, maar hij had al ruim zeven jaar niet meer onder de lat gestaan en doet het niet eens onverdienstelijk. Inmiddels gaat Angelo voorzichtig de trainingen weer hervatten, maar deze derby komt nog iets te vroeg voor hem.

Kwalitatief tekort?

Staan al deze tegenslagen aan de basis van deze slechte serie of is er misschien nog meer aan de hand in Dronten West? Het kan ook zijn dat dit Reaal Dronten kwalitatief tekort gaat komen in de derde klasse en alle zeilen zal moeten bijzetten om degradatie te kunnen voorkomen.

Dit team herbergt genoeg individuele kwaliteiten, maar functioneert nog steeds niet optimaal als een hecht team. Het ligt niet aan de trainer en de overige stafleden, maar de onderlinge sfeer en verstandhoudingen kunnen nu weleens bepalend zijn voor de komende weken.

Als eenheid strijden

Er is nog steeds een beetje hoop voor Reaal om uit deze malaise te komen, maar dan zal de kracht en het vertrouwen uit het team zelf moeten komen. De spelers zullen dan alles voor elkaar over moeten hebben om als een eenheid deze degradatiestrijd aan te gaan en zullen ondanks alle tegenslagen elkaar als team moeten blijven ondersteunen.

Ik heb zelf het gevoel dat dit team veel meer kan bereiken en een goede overwinning nodig heeft om over dit dode punt heen te komen. Het is merkwaardig dat Adil Elmorabit met drie doelpunten de topscorer is terwijl de goaltjesgetter Danny Mol nog steeds droog staat. Dit heeft allemaal met vertrouwen en een beetje geluk te maken en het wordt tijd dat de rood zwarte duivels dit gaan afdwingen.

Subtopper Swift’64

Na de 1-0 winst op BAS zijn de witte leeuwen uit Swifterbant naar de derde plaats geklommen in de derde klasse. De Swifterbanters staan met twaalf punten uit zes wedstrijden en een doelsaldo van tien voor en zes tegen keurig op de derde plaats.

De witte leeuwen wonnen tot nu toe vier wedstrijden en verloren twee keer. In Swifterbant werden VEVO, Zwolsche Boys en BAS Biddinghuizen met 4-1, 3-2 en 1-0 verslagen. De uitwedstrijden bij ESC Elburg en Hatto Heim gingen beiden met 1-0 verloren terwijl de witte leeuwen in Oene met 1-2 wonnen.

Topscorer

Op dit moment is oud Reaalist Jeffrey van den Brakel met drie doelpunten de topscorer bij Swift'64 en vonden ook Loyd Meyboom, Tom Roskam, Robbin Posthuma, Bart Uil en Thim Verhoeven het net al.

De selectie van Swift'64 heeft een gemiddelde leeftijd van 23 jaar waarbij de veteranen Bart Uil, Kees ten Cate en Eric Geelhoed de jongkies Steven George, Danny de Jonge, Bas van Spronsen en Rowalt Bont op sleeptouw moeten nemen. Vorig seizoen was Tom Roskam met 24 doelpunten de topscorer.

Jeffrey van den Brakel

De selectie van Swift herbergt met Jeffrey van den Brakel, Leon Snijders, Loyd Meyboom en de geblesseerde Florijn Diepstraten vier spelers uit Dronten. Vorig seizoen was ‘The Falling Angel’ Jeffrey van den Brakel goed voor 26 doelpunten bij Reaal Dronten waar hij nog steeds met 61 doelpunten als clubtopscorer te boek staat.

Afgelopen zomer maakte Jeffrey de overstap naar Swifterbant. Dit zal een bijzondere en speciale dorpsderby voor Jeffrey van den Brakel gaan worden die jarenlang voor Reaal Dronten uitkwam.

Hoofdtrainer Patrick Posthuma

Hoofdtrainer bij Swift'64 is de jonge en ambitieuze trainer Patrick Posthuma uit Dronten. De inmiddels 33 jarige Patrick Posthuma was ooit een talentvolle middenvelder en speelde jarenlang in de hoofdmacht bij asv Dronten. Hij maakte bij asv Dronten als dragende speler de hoofdklassetijd mee, maar moest wegens een slepende blessure in 2010 zijn loopbaan beeindigen.

Intussen doorliep Patrick Posthuma de CIOS in Heerenveen en liep hij stage bij profclub sc Heerenveen om zich daarna bij de jeugd van asv Dronten in het trainersvak te storten. Hij wordt al jarenlang bijgestaan door zijn rechterhand teammanager Will Ouwehand en sinds 2014 staat dit onafscheidelijke duo aan het roer bij Swift'64.

Clubinfo Swift’64

De omnisportvereniging Swift'64 is op 22 mei 1964 in Swifterbant opgericht. Het heeft de bijnamen De Witte Leeuwen en De Witte Spoken en het clubtenue bestaat uit het maagdelijke wit met blauwe logo. Deze omnivereniging heeft naast het voetbal ook afdelingen met volleybal, handbal, tafeltennis, darts, badminton en gymnastiek.

De voetbaltak heeft ongeveer 400 leden verdeeld over vier seniorenteams, vijf juniorenteams en 16 pupillenteams.©DeDrontenaar.nl

Het eerste elftal van Swift'64 schommelt al jarenlang tussen de derde en vierde klasse, maar acteerde ooit op tweede klasse niveau. Met name tussen 1996-2003 kwam Swift'64 in de tweede klasse uit.

Derde klasse

Vanaf 2003 tot en met 2007 speelde Swift'64 in de 3e klasse en sindsdien schommelen de witte leeuwen tussen de 3e en 4e klasse. Nadat Swift'64 in 2016 promotie misliep werden de witte leeuwen in 2017 glansrijk kampioen van de vierde klasse.

Het polderdorp Swifterbant heeft ruim 6000 inwoners en behoort tot de gemeente Dronten. Er zijn resten van een oude nederzetting met de naam Teisterbant gevonden en sindsdien is er sprake van een Swifterbant cultuur.

De dorpsklassieker Reaal Dronten - Swift'64 begint zaterdagmiddag om 15:00 uur op sportpark De Munten te Dronten West. In de loop van zaterdagavond volgt een uitgebreid wedstrijdverslag.

Wedstrijden derde klasse

  • Reaal Dronten - Swift'64
  • BAS Biddinghuizen - VEVO Veessen
  • ZAC Zwolle - Zwolsche Boys
  • SC Rouveen - vv Hattem
  • Hatto Heim - vv Oene
  • WZC Wapenveld - DSV'61 Doornspijk
  • Olympia'28 Hasselt - ESC Elburg

Klaas Huisman

Ingezonden: Voorbeschouwing door Swift'64

Aankomende zaterdag 4 november 2017 staat de strijd tussen Reaal Dronten en Swift'64 op het programma. Dit is tevens de strijd tussen de rode lantaarn drager en de nummer 3 van de 3e klasse C.

Reaal Dronten en Swift'64 liggen in een straal van 7 kilometer afstand van elkaar en daarom mag het een derby worden genoemd. Is het eigenlijk nog wel een derby? Met jongens als Remco Drenth, Marc Otten, Stefan Wermers, Danny Mol en Lesley Pankl heeft Reaal Dronten nog wel wat spelers van 'de oude garde' in het team zitten. De rest van de selectie van Reaal Dronten is nieuw, inclusief de trainer.

Carl Aventurin is dit seizoen aangesteld als trainer van Reaal Dronten. Carl (woonachtig in Lelystad) probeert de selectie van Reaal Dronten de behouden van degradatie, alleen is nog niet geslaagd om punten te pakken. De ploeg uit Dronten verloor thuis met 2-3 en 1-2 van Oene en Zwolsche Boys. Op voorhand natuurlijk knappe resultaten, want ze hadden ook nog eens het betere van het spel! Alleen uit bij ESC (6-0), Hattem (10-2) en VEVO (2-1) ging het finaal mis. De vraag nu is: Kan Carl aankomende zaterdag de koppies van de jongens de goede richting op krijgen? Pakt Reaal Dronten zijn eerste punt(en)? Of is handhaving nu al uitzichtloos?

Swift'64 is het seizoen goed begonnen. De ploeg uit Swifterbant staat met 12 punten op een keurige 3de plaats. De ploeg van Patrick Posthuma moest in de uitwedstrijden tegen Hatto Heim en ESC zijn meerdere erkennen (beide 1-0). ZwolscheBoys (3-2), Oene (1-2), BAS (2-1) en VEVO (4-1) werden over de knie gelegd.

Met oog op de 1e periode, is het zaak voor de jongens van Patrick Posthuma om deze wedstrijd te winnen. De ploegen Hatto Heim, Hattem, Swift'64 en WZC gaan uitmaken wie de winnaar wordt van periode 1. Kleine bijzonderheid: Jeffrey van den Brakel speelt tegen zijn oude club, voor hem zal het dan ook een bijzondere wedstrijd zijn.

Statistieken afgelopen jaren

2016/'17 Reaal Dronten - Swift'64 2-1
14' Kevin Valk 1-0
20' Kevin Valk 2-0
40' Florijn Diepstraten 2-1

2015/'16 Reaal Dronten - Swift'64 1-2
8' Tom Roskam 0-1
22' Niels Willems 1-1
51' David van Mook 1-2

2014/'15 Reaal Dronten - Swift'64 3-2
30' Jeffrey vd Brakel 1-0
37' Jeffrey vd Brakel 2-0
44' Danny Mol 3-0
81' Kees ten Cate 3-1
86' Florijn Diepstraten 3-2

Aankomende zaterdag is de aftrap om 15:00 en staat de wedstrijd onder leiding van een arbitraal trio!

Graag tot zaterdag in Dronten.

'De Razende Reporter' van Swift'64