Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Stelling van de Week | Grote verschillen van mening over besteding hondenbelasting

Algemeen

DRONTEN - DeDrontenaar.nl maakt een stemwijzer voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Iedere week wordt er één stelling aan onze stemhulp toegevoegd. De stelling van deze week ging over hondenbelasting. Partijen denken er heel verschillend over.

Stelling: Hondenbelasting volledig inzetten voor hondenbeleid.

D66 - helemaal eens

D66 ziet hondenbelasting als een soort doelbelasting. Met andere woorden de opbrengsten worden ingezet voor het beoogde doel: Het voorkomen van overlast. Dit kan met behulp van communicatie, poepafvalbakken of een poepzuiger.

Christenunie - eens

Dronten heeft 2 milieuagenten die zich ook op handhaving richten. Drollen moeten worden opgeruimd door de eigenaar. Waar de hond uitgelaten moet worden moet helder zijn. Helaas kan een kattenbelasting niet worden geheven.

PvdA - eens

Goede voorzieningen voor honden en hun baasjes voorkomt een boel overlast. Het geld dat daarvoor nodig is kan met de hondenbelasting worden betaald. Denk aan losloopveldjes, hondenpoepbakken in de wijk etcetera.

SP - eens

Hondenbelasting is al jaren een oneigenlijke bron van inkomsten, omdat de opbrengsten verdwijnen in de algemene middelen. De SP vind dat de hondenbelasting zou moeten verdwijnen of anders volledig ingezet moet worden voor hondenbeleid.

CDA: neutraal

CDA is van mening dat voor de hondenbelasting (en ook voor de rioolheffing) dient te gelden: de vervuiler betaalt. Hieruit volgt dat de tarieven van de hondenbelasting in balans moeten zijn met de uitgaven voor de handhaving van het hondenbeleid.

VVD: oneens

Net als huizen- en toeristenbelasting wettelijk voor meer dan huizen en toeristen zijn, geldt dat bij hondenbelasting en honden. Wij willen overigens lage belastingen én dat hondenbezitters genieten van hun viervoeter, zonder overlast voor anderen.

Leefbaar Dronten: oneens

Leefbaar Dronten is het niet eens met de stelling want deze belasting maakt deel uit van de algemene middelen die ervoor zorgen dat er voldoende inkomsten worden gegenereerd om belangrijke zaken te kunnen betalen.

GroenLinks: helemaal oneens

Opbrengst hondenbelasting moet deels bestemd worden voor faciliteiten (bijvoorbeeld hondenuitlaatroutes) en controles hondenbeleid, en deels voor dierenwelzijn (bijvoorbeeld opvang van dieren).

Hoe doet u mee?

Dossier gemeenteraadsverkiezingen

Uitslag lezerspoll

Hondenbelasting volledig inzetten voor hondenbeleid

Helemaal eens 66%
Eens 8%
Neutraal 8%
Oneens 3%
Helemaal oneens 16%
Onze internetpoll is geen wetenschappelijk verantwoorde steekproef, het geeft slechts een indicatie van de meningen van de lezers.