Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Rotary doet 50-jarige perenbomen cadeau aan Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant

Algemeen

DRONTEN - De Rotary Dronten gaat 50 jaar oude perenbomen herplanten in de dorpen Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. De serviceclub wil de bomen behouden als cultureel erfgoed: „Ze zijn karakteristiek door hun vorm en door het feit dat zij horen bij het landschap van de polder.”

De bomen zijn van fruitteler Marinus Huijsmans, gevestigd aan de Boudewijnlaan in Dronten. Hij ziet de opbrengsten van de oude bomen verminderen en moet ze daarom rooien. Het gaat de fruitteler echter aan het hart, omdat zijn vader ze destijds geplant heeft en hijzelf tussen de perenbomen opgroeide.

Een tweede leven

Rotary Dronten heeft nu een plan bedacht om in ieder geval een deel van de bomen te behouden. In samenspraak met landschapsarchitect Erwin Zwaan willen zij de bomen een tweede leven geven in de drie dorpen. Dat idee is mede ingegeven door het feit dat de Rotary zelf deze zomer het 50-jarig bestaan vierde.

Het plan is niet alleen om de karakteristieke bomen een ereplek te geven, maar ook om de dorpsbewoners te laten kennismaken met de fruitteelt: „Bomen kunnen geplant worden op plekken waar mensen minder kans hebben op gezonde voeding. Fruitteelt wordt op deze manier geïntegreerd in de dorpen.”

Flinke operatie

Het herplanten is een flinke operatie, want het zijn dikke bomen met zware stammen. Toch denkt Fenette van Zwieten van Rotary Dronten dat het mogelijk is: „Met elkaar, kennis, enthousiasme en zwaar materieel gaat het de Rotarians lukken om het idee te verwezenlijken.” Bovendien helpt het dat de gemeente Dronten haar medewerking heeft toegezegd bij het onderhoud van de bomen nadat ze een nieuwe plek hebben gekregen.

In Swifterbant is het idee inmiddels omarmd door Dorpsbelangen. Zij zijn samen met de Rotary en de gemeente op zoek naar geschikte plekken voor de perenbomen.