Mechanisatiebedrijf Van Arendonk in Dronten.
Mechanisatiebedrijf Van Arendonk in Dronten. ©maartenheijenk.nl

Er is weinig overgebleven van alle ambitieuze plannen voor de Havenkade in Dronten

Algemeen

DRONTEN - Van Wijnen Projectontwikkeling presenteerde 2,5 jaar geleden een groots plan voor de Havenkade. Het zou een boulevard worden met woningen, horeca, een hotel en maatschappelijke dienstverlening. Van al die ambities is anno 2017 weinig overgebleven. De gemeenteraad krijgt de komende maand een sober plan voorgeschoteld voor niets meer dan een woonwijk.

Al bij de presentatie van de plannen van Van Wijnen in 2015 hadden sommige politieke partijen hun bedenkingen. Waar de VVD toen nog sprak over 'nieuw elan voor Dronten', had D66 weinig vertrouwen in deze grote projectontwikkelaar.

Boulevard met uitstraling

In mei van dit jaar ontstond er in de gemeenteraad opnieuw onrust, omdat de eerste berichten over de sterk teruggeschroefde ambities doorsijpelden. Van Wijnen presenteerde toen tijdens de gemeentelijke woonmarkt haar plan met uitsluitend woningbouw. Toenmalig CDA-wethouder Nico Verlaan wilde op dat moment doen geloven dat er nog niets vast lag en er nog wel degelijk gesproken werd over een boulevard met uitstraling.

Van Wijnen heeft echter alle franje geschrapt. Een woordvoerder van de huidige wethouder - VVD'er Ton van Amerongen - vertelt dat de mogelijkheden voor een hotel, kantoren en horeca zijn onderzocht: „En daarbij is gebleken dat er op dit moment geen markt voor is.”

Panden Van Arendonk

Als de gemeenteraad instemt met het versoberde plan voor de Havenkade, is er voor de gemeente nog slechts één horde te nemen. De panden van de firma Van Arendonk aan de Nijverheidsweg 7 en Havenweg 3 moeten nog worden aangekocht.

„We zijn daarin zó ver dat we er vertrouwen in hebben dat het goed gaat komen”, aldus wethouder Van Amerongen, „Daarom zeggen we nu: we kunnen dit plan aanbieden aan de gemeenteraad.” Die haast met het realiseren van de woningen is mede ingegeven door de situatie op de woningmarkt.

144 woningen

Als het aan B en W ligt kan snel na aankoop van de beide bedrijfspanden gestart worden met de realisatie van 144 woningen in het Hanzekwartier. Daarbij gaat het om het gebied Havenkade, Lage Vaart, Nijverheidsweg tot aan de voormalige Welkoop. Het plan is dat de eerste woningen in 2020 worden opgeleverd.

Er komen in dit gebied volgens de gemeente ‘appartementen, ruime havenwoningen, vrijstaande woningen met aanlegplaats, twee-onder-één-kapwoningen met of zonder aanlegplaats en energieneutrale huurwoningen’.