Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Stelling van de Week: Wie veel restafval heeft betaalt meer, wie weinig heeft betaalt minder

Algemeen

DRONTEN - Moet er een gedifferentieerd afvaltarief komen? Anderhalf jaar geleden sprak de meerderheid van de gemeenteraad zich nog tegen die zogenaamde ‘diftar’ uit. Wat zijn nu de standpunten in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen? DeDrontenaar.nl legt de politiek èn de lezers die vraag voor.

Stelling van de Week:
Wie veel restafval heeft betaalt meer, wie weinig heeft betaalt minder.

De gemeenteraad besloot in 2016 om te gaan werken met ondergrondse containers voor het restafval. Dat voorstel ging de toenmalige oppositiepartijen lang niet ver genoeg. Zij wilden zo snel mogelijk een gedifferentieerd tarief invoeren, waarbij de burger betaalt voor de hoeveelheid aangeleverde restafval.

Het verbond tussen de coalitiepartijen van dat moment (CDA, VVD en Leefbaar Dronten) was hen op dat moment te machtig: de meerderheid van de raad besloot een beslissing over dat gedifferentieerde tarief voor zich uit te schuiven.

Stapsgewijs

Uit onderzoek van het college van B en W is gebleken dat het gedifferentieerde tarief voor het milieu èn voor de belastingdruk van de inwoners het beste is.

De gemeente was er in 2016 echter nog niet klaar voor en koos voor stapsgewijze veranderingen: eerst één keer per maand ophalen, daarna de ondergrondse containers invoeren en misschien daarna een gedifferentieerd tarief. Via de Stelling van de Week vragen we de politiek wat de standpunten nu zijn.

MijnStemhulp.nl

Dossier afvalcontainers