Jan Klopman
Jan Klopman © Eelco Lindhout

Jan Klopman vindt dat de raad Dronten in de steek laat: „Voor wie zit je er dan?”

Algemeen

DRONTEN - Jan Klopman heeft zich teruggetrokken als lijsttrekker van het CDA. Zijn fractie vindt dat er een onderzoek moet komen naar de bestuurscultuur in het gemeentehuis. De rest van de gemeenteraad ziet dat niet zitten. Klopman is daarover zwaar teleurgesteld: „Je neemt de inwoners niet serieus.”

Wat zijn uw beweegredenen om terug te treden?
Jan Klopman: „Ik ben heel teleurgesteld in de gemeenteraad van Dronten. In mijn optiek nemen ze hun taak niet serieus. Als er ook maar enige ruis op de lijn is, heb je als volksvertegenwoordiger de taak om de waarheid boven water te krijgen, in het belang van Dronten. In mijn optiek verzaken ze daarin.”

Er worden in de politiek wel vaker beslissingen genomen door een meerderheid. Als die minderheid er altijd mee zou stoppen, blijft er weinig over…
„Dat klopt, maar ik vind dit is iets essentieels. Je bent gekozen als volksvertegenwoordiger en je hebt een controlerende taak. Zoals het er nu voor staat verzaakt de raad die taak, op twee partijen na.”

Dan is toch de weg voor het CDA en de SP om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hun slag te slaan en alsnog hun zin te krijgen?
„Dat zou kunnen. Maar dat neemt niet weg dat ik zwaar teleurgesteld ben en blijf. En dat ik mijn prioriteiten dan liever ergens anders leg.”

Trekt u het zich persoonlijk aan dat de rest van de raad niet met het CDA mee gaat?
„Ja, ik heb me die hele bewuste avond (waarin de gemeenteraad debatteerde over de opgestapte CDA-wethouders Vis en Verlaan -red.) persoonlijk aangetrokken. Ik vond dat een persoonlijke aanval en dat heeft me veel gedaan. Dat heeft heel erg meegewogen in deze beslissing.”

Wanneer hebt u deze beslissing genomen?
„Vorige week maandag hadden we ledenvergadering. Het weekeinde daarvoor heb ik de knoop doorgehakt. Ik heb de ledenvergadering meegedeeld dat ik me terugtrek als lijsttrekker en ook niet op de lijst wil.”

Hoe hebben de leden daarop gereageerd?
„Ik had volledige steun van de aanwezige leden. Ze vonden dat ik me niet zou moeten terugtrekken, maar ze respecteerden mijn besluit.”

Is er in die vergadering ook kritiek geweest?
„Nee, het was een hele positieve, verbindende avond.”

U maakt de meerderheid van de gemeenteraad verwijten. Hebben jullie intern ook steken laten vallen? Jullie opgestapte wethouders bijvoorbeeld?
„De wethouders zijn om voor hun moverende redenen afgetreden. Dat zijn hùn motieven, daar kunnen wij niets aan doen. En ik kan niet beoordelen of dat terecht of onterecht is geweest. Dat vind ik jammer, want daarin had een onderzoek wellicht uitsluitsel kunnen geven.”

Ze hadden toch ook nog even kunnen blijven zitten en zèlf zo’n onderzoek kunnen afdwingen?
„Dat weet ik niet, dat durf ik niet te zeggen. De verhoudingen in het college kennende, denk ik niet dat daar een meerderheid voor was.”

De meerderheid van de raad ziet niets in een onderzoek op basis van anonieme bronnen. Waarom wil het CDA dat wel?
„Ik heb zelf een paar e-mails en brieven. Volgens mij zijn die mensen gewoon bang. Dat kan ik me ook heel goed voorstellen en ik begrijp dat je daarmee niet naar buiten komt. Zo anoniem zijn ze ook niet, ze willen alleen niet met hun naam in de openbaarheid.”

Dat soort bronnen hebben we allemaal wel, maar als men daar niet mee in de openbaarheid wil, zijn het toch geen serieuze bronnen?
„Dat weet ik niet. Ik vind het echt een taak van de gemeenteraad: als er ruis is, als er onduidelijkheid is, dan is het je plicht om dat uit te zoeken. Er wordt ons nu verweten dat wij Dronten laten vallen, maar ik vind het andersom. Je neemt de inwoners van Dronten niet serieus als je daar niet op ingaat. Voor wie zit je er dan?”

Uw fractie staat op hetzelfde standpunt. Laat u ze nu niet een beetje in de steek door het hen verder zelf te laten opknappen?
„Ik laat ze niet in de steek, ik blijf zitten tot maart. Dat hebben ze me gevraagd en dat heb ik toegezegd. Maar ik heb ook gezegd: als dìt de politiek van Dronten is, dan kan ik het niet over mijn hart krijgen om daar verder mee door te gaan. Daarom trek ik mij terug als lijsttrekker en wil ik niet op de lijst staan. Ik ga me dan liever inzetten voor andere dingen, onder andere mijn eigen bedrijf. Ik had het heel graag willen doen en ik vind het nog steeds jammer. Ik had de ambitie om met het CDA minimaal net zoveel zetels te halen als vier jaar geleden, maar daar moet je dan wel gemotiveerd voor zijn. Ik ben zéér teleurgesteld, eigenlijk in de mens. En daar kan ik niet zo goed tegen.”

Voelt het als een nederlaag?
„Ja, puur en alleen voor mezelf. Ik ga altijd uit van het goede van de mensen. Dat verwacht ik ook van anderen en dat is me heel erg tegengevallen.”

U neemt het uw mede-raadsleden kwalijk dat het tegen u persoonlijk is gericht. Dat laatste lijkt ook erg persoonlijk…
„Ik spreek niemand persoonlijk aan.”

Maar u zegt toch nogal wat over uw collega-raadsleden?
„Ja en dat vind ik ook oprecht. Wij hebben als CDA de oppositie altijd heel serieus genomen. Als je kijkt naar de verhoudingen, dan negeren ze nu een wens van 30% van de raad. Dat vind ik nogal wat. Daar moet je hele goede argumenten voor hebben. En die heb ik niet gehoord.”

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Collegecrisis