Niek Telgen kampt met een knieblessure.
Niek Telgen kampt met een knieblessure. ©maartenheijenk.nl

Asv Dronten speelt thuis tegen de club waar Luuk en Siem de Jong begonnen

Sport

DRONTEN - Asv Dronten speelt zaterdagmiddag thuis tegen DZC'68 uit Doetinchem. Dit is de club waar ooit Luuk en Siem de Jong aan hun voetballoopbaan begonnen.

Voorbeschouwing Asv Dronten - DZC'68

Zaterdagmiddag nemen wij weer een kijkje in de eerste klasse Oost als de Doetinchemse zaterdagclub DZC'68 in Dronten op bezoek komt. Vorig seizoen werden de blauw-gelen kampioen van de tweede klasse H, maar het wil dit seizoen nog niet vlotten met DZC'68 in de eerste klasse.

De Drontenaren staan met 15 punten uit tien wedstrijden en een positief doelsaldo van 18 voor en 13 tegen op een verdienstelijke 6e plek in de eerste klasse Oost. Er werden vier wedstrijden gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en er gingen drie wedstrijden verloren voor de groen witten.

Onze tegenstander DZC'68 staat met negen punten uit tien wedstrijden en een negatief doelsaldo van 14 voor en 22 tegen op een zorgelijke 12e plek in de onderste regionen. De blauw gelen wisten tot nu toe drie wedstrijden te winnen en verloren zeven keer. De aftrap is om 14:30 uur op het burgemeester Dekker Sportpark te Dronten.

Eerdere ontmoetingen

Beide clubs kwamen vier keer eerder tegen elkaar in actie waarbij Asv Dronten de thuiswedstrijden met 3-1 en 2-1 wist te winnen.

De uitwedstrijden in Doetinchem eindigden in een 2-2 en 1-1 gelijkspel. In 2011 kruisten de clubs voor de laatste keer de degens tegen elkaar.

Een tijdje geleden

Het is alweer een tijdje geleden dat ik bij Asv Dronten te gast was. Er is veel gebeurt sinds eind oktober want vanwege privéomstandigheden kon ik niet bij de thuiswedstrijd tegen vv Nunspeet aanwezig zijn waardoor ik de groen witten een poosje niet meer in actie heb gezien.

In de tussentijd wisten de Drontenaren de nodige punten bij elkaar te sprokkelen door van Vroomshoopse Boys, vv Nunspeet en KHC Kampen te winnen. In Zutphen bleven de groen witten op een 1-1 gelijkspel steken en in de beker werden de polderboys verrassend met 4-2 door derdeklasser Olympia'28 uitgeschakeld, maar desondanks is er een duidelijke stijgende lijn te zien bij Asv Dronten.

Stijgende lijn

Er is de laatste weken een duidelijke stijgende lijn te zien bij Asv Dronten. Er hangt een positieve sfeer in deze spelersgroep. De topscorers bij Asv Dronten zijn op dit moment Jeroen van der Meer en Kevin van der Vlag met vijf en vier doelpunten.

Helaas is de talentvolle en dynamische middenvelder Niek Telgen uit de running want de turbo van Asv Dronten kampt met een knieblessure.

De top drie DETO Vriezenveen, Flevo Boys Emmeloord en SVZW Wierden staan al acht punten los op de nummer vier vv Nunspeet, maar bij een driepunter tegen DZC'68 kunnen de polderboys goede zaken doen en komt de vierde plek in het vizier.

De tegenstander

Met slechts negen punten uit tien wedstrijden bungelen de Doetinchemers onderin en zijn er zorgelijke blikken bij de blauw gelen. Vorige week ging DZC'68 thuis met 1-3 onderuit tegen de Flevo Boys. De promovendus heeft het moeilijk in de eerste klasse en kan de punten goed gebruiken.

In de beker doen de blauw gelen het wel goed en is na een 2-6 overwinning op vv Losser de derde bekerronde bereikt. In de competitie wil het niet vlotten en werd er tegen Go Ahead Kampen, SDV Barneveld en Vroomshoopse Boys slechts drie keer gewonnen. Alle overige zeven wedstrijden gingen verloren.

Trainer en topscorers

Hoofdtrainer Steven Verheijen is aan zijn tweede seizoen bezig bij DZC'68 en stond eerder bij vv Zelhem en in Winterswijk bij FC Trias aan het roer. De toscorers bij DZC'68 zijn Fatih Ilkan en Nick Abbink met drie doelpunten en Thomas Klein Lugtebeld en Max Riekel met twee doelpunten.

Met gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud nemen de routiniers Luuk Jansen, Robin Faber, Kushtrim Simnica en Thomas Klein Lugtebeld de jonge talenten Fabian Mensah en Furkan Yeter op sleeptouw.

Clubinfo

De Doetinchemse zaterdagclub DZC'68 werd op 20 mei 1968 in de clubkleuren blauw geel opgericht en is met ruim 1300 leden de grootste amateurclub van Doetinchem. De blauw gelen spelen hun thuiswedstrijden op Sportpark Zuid aan de sportweg waar zeven voetbalvelden waaronder twee kunstgrasvelden liggen.

Bij deze club begonnen de profs Luuk en Siem de Jong ooit aan hun voetballoopbaan en waren ook de profvoetballers Caner Cavlan, Cihan Yalcin en Siri Worm ooit actief. Deze club heeft goede banden met zijn buurman profclub De Graafschap en spelen regelmatig oefenwedstrijden tegen elkaar.

De meeste wedstrijden werden vrij eenvoudig door De Graafschap gewonnen, maar in 2013 verrastte DZC'68 door in een oefenwedstrijd met 1-2 van profclub De Graafschap te winnen.

De palmares

Tot aan 1992 acteerde DZC'68 in vierde klasse om daarna vier seizoenen in de derde klasse uit te komen. In 1996 promoveerde DZC voor het eerst naar de tweede klasse, maar er volgde meteen weer degradatie om in 1999 weer terug te keren.

Vanaf 2000 tot en met 2013 schommelde de club tussen de eerste en tweede klasse Oost. Nadat de club in 2013 naar de derde klasse degradeerde volgden er in 2014 en 2017 twee kampioenschappen en werd in 2017 de eerste klasse weer bereikt.

Aan de oude IJssel

De oude stad Doetinchem ligt aan de oude IJssel in de Achterhoek en heeft tegenwoordig ongeveer 5.8000 inwoners. In de oude archieven wordt de stad ook wel Duetinghem, Deutekom of Durkum aan de Liemers genoemd.

Naast profclub De Graafschap is DZC'68 de grootste amateurclub van de stad waar ook nog de clubs VIOD, vv Doetinchem en SVDW'75 onder de walmolen actief zijn.

De wedstrijd Asv Dronten - DZC'68 begint zaterdagmiddag om 14:30 uur op het Burgemeester Dekker Sportpark te Dronten. In de loop van zaterdagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

Voorspellingen eerste klasse Oost

  • Asv Dronten - DZC'68 Doetinchem Een 1.
  • Flevo Boys Emmeloord - Go Ahead Kampen Een 1.
  • FC Zutphen - KHC Kampen Een 2.
  • WHC Wezep - DETO Vriezenveen Een 2.
  • Vroomshoopse Boys - SDV Barneveld Een 2.
  • SVZW Wierden - vv Hierden Een 1.
  • DOS'37 Vriezenveen - vv Nunspeet Een 3.

Klaas Huisman