De aandeelhouders van Windpark Kubbeweg.
De aandeelhouders van Windpark Kubbeweg.

Consumenten kunnen windenergie uit Biddinghuizen afnemen via Vandebron

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Via het energieplatform van Vandebron uit Amsterdam kunnen consumenten vanaf 1 januari windenergie afnemen van de 17 windmolens van Windpark Kubbeweg. Dit particuliere windpark, bestaande uit twaalf agrarische bedrijven, produceert jaarlijks stroom voor meer dan 25.000 huishoudens.

Directeur Jan Wybe Schurer van Windpark Kubbeweg: „De keuze is op Vandebron gevallen omdat ze aan veel van onze eisen voldoen. Zo gaat het bij Vandebron om uitsluitend eerlijke stroom, werkt het bedrijf met lokale producenten en maken ze zich hard voor de koppeling met lokale afnemers. Bovendien is Vandebron transparant in de manier van werken.”

Twaalf agrarische bedrijven

Windpark Kubbeweg BV is een samenwerkingsverband van twaalf agrarische bedrijven aan de Kubbeweg in Biddinghuizen. De dagelijkse leiding ligt in handen van Jan Wybe Schurer, Jaco Mul en Peter Koopmans.

Het park is actief sinds 2006 en bestaat uit zeventien windturbines met een totale capaciteit van 34 megawatt. De ondernemers van de Kubbeweg hebben als eerste particuliere windmoleneigenaren een eigen onderstation laten bouwen. Hierdoor kan de opgewekte stroom direct aan het net geleverd worden.