Koene Tietema (CDA)
Koene Tietema (CDA) © Eelco Lindhout

Koene Tietema over sluiten pinautomaat in Swifterbant: „Andere insteek verwacht”

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Van een bank die pretendeert in de gemeenschap te staan had ik een andere insteek verwacht”, zei Koene Tietema (CDA) vanavond over de sluiting van de pinautomaat in Swifterbant door de Rabobank. Hij kondigde aan dat het CDA langs andere wegen gaat proberen te bereiken dat het dorp alsnog een geldautomaat krijgt.

Tietema vertelde desgevraagd dat zijn partij vanuit Swifterbant veel kritiek heeft gehoord op het besluit van de Rabobank: „Wij hebben heel reacties gekregen, er wordt in het winkelcentrum heel veel over gesproken.”

Albert Heijn onveiliger

De pinautomaat in de Albert Heijn-supermarkt is volgens Tietema geen alternatief: „Mensen voelen zich daar onveiliger. Er lopen daar continu mensen achter je langs en bij een pinautomaat gebeurt dat toch op een wat andere manier.”

In antwoord op vragen van het CDA zei burgemeester Aat de Jonge vanavond dat de gemeente onmiddellijk contact heeft opgenomen met de Rabobank. Daarbij werd duidelijk dat het apparaat niet aan de actuele veiligheidseisen voldeed.

Steeds minder pinnen

Ook heeft de bank gemeld dat het pinnen van geld enorm afneemt: „Men betaalt steeds meer met de pas.” De banken hebben onderling de afspraak gemaakt dat er apparaten komen die niet meer bankgebonden zijn. „Dat proces wordt eind dit jaar uitgerold en daarbij wordt ook gelet op kleine kernen. Maar dat is geen garantie voor Swifterbant”, zei de burgemeester, die het CDA verzekerde dat de gemeente er scherp op is.

Koene Tietema toonde zich tevreden met de antwoorden van de burgemeester, al beseft hij dat er geen zekerheden zijn: „Het kan zijn dat-ie niet terugkomt, maar het kan ook zijn dat hij in een verbeterde en veiliger vorm juist wel terugkomt. Op dat laatste hopen wij uiteraard.”