Ambulance GGD Flevoland.
Ambulance GGD Flevoland. ©maartenheijenk.nl

Gemeente over ongevallen: „Lastig om op basis van cijfers GGD analyse te maken”

Algemeen

DRONTEN - Wethouder Peter van Bergen vindt dat de toename van het aantal verkeersongevallen met letsel in de gemeente Dronten wel meevalt: „Maar ieder ongeval met letsel is er uiteraard één te veel.” Hij wil de cijfers van de GGD Flevoland eerst analyseren, voordat hij conclusies trekt.

DeDrontenaar.nl schreef vorige week dat het aantal verkeersongevallen in de gemeente Dronten in 2016 met maar liefst 42% is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2017 volgde er een toename met 9%.

Licht stijgende trend

„Er is sprake van een licht stijgende trend”, erkende de wethouder, „Ik wil het niet bagatelliseren, maar het is niet een enorme stijging.”

Van Bergen voegde eraan toe dat de cijfers van de GGD komen. Zij registreren ongelukken waarbij de ambulance is opgeroepen. „En de ambulance registreert niet de toedracht van een ongeluk.”

Politiegegevens

Hij wil daarom de cijfers eerst naast de gegevens van de politie liggen. Pas daarna trekt hij conclusies, bijvoorbeeld over de inrichting van wegen. Ook de vraag of Dronten gevaarlijke wegen heeft, wil hij nog niet beantwoorden.

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft deze week 50 miljoen euro beschikbaar gesteld om onveilige wegen aan te pakken. Als uit de analyse van de ongelukken in de gemeente Dronten blijkt dat er problemen zijn, is de wethouder zeker van plan een beroep op dat potje te doen.