Avondvierdaagse Swifterbant
Avondvierdaagse Swifterbant ©maartenheijenk.nl

Avondvierdaagse Swifterbant start vanavond met iets tegenvallend aantal wandelaars

Swifterbant

SWIFTERBANT - Bij basisschool De Golfslag gaat vanavond de avondvierdaagse van Swifterbant van start. Het is de 46ste keer dat dit wandelsportevenement wordt gehouden. Het aantal deelnemers valt een beetje tegen, vertelt Mariska van Ruitenbeek-Ristjouw van de AVD-commissie Swifterbant.

Zijn er dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar?
Mariska van Ruitenbeek-Ristjouw: „Om te beginnen hebben we een andere startlocatie. We startten altijd vanaf De Branding en gaan nu starten vanaf het schoolplein van De Golfslag. Het plein van De Branding is heel mooi verbouwd, maar was daardoor voor ons niet meer geschikt.”

Wat voor consequenties heeft dat voor jullie?
„Door die andere locatie hebben we ook alle routes aan moeten passen. We hebben dus acht nieuwe routes.”

Is dat een flinke klus geweest?
„Ja, daar zijn we maanden mee bezig geweest. Een paar routes hebben we deels behouden, maar er is erg veel veranderd. Eigenlijk zijn het dus echt acht hele nieuwe routes.”

Hoe staat het met het deelnemersaantal?
„Dat is een beetje teleurstellend dit jaar. We zitten rond de vijfhonderd.”

Hoeveel zijn dat er gewoonlijk?
„Meestal tussen de 550 en 600, dus dat is dit jaar minimaal.”

Enig idee hoe dat komt?
„Ik heb geen idee. Het zou kunnen dat het aankomende Pinksterweekeinde meespeelt. We eindigen op de vrijdagavond van een lang weekeinde en daar hebben we wat reacties op gekregen. Maar het blijft gissen of dat de oorzaak is.”

Hoe ziet het programma van de intocht eruit?
„Vrijdag hebben we de intocht met de brassband van Amor Musae en het dweilorkest De Valkenier uit Lelystad. We gaan er weer een gezellige boel van maken.”

Als er nu nog mensen mee willen doen, kan dat nog?
„Nee, we hebben gisteravond de laatste inschrijving gehad. De inschrijving op de avond zelf hebben we een aantal jaren geleden afgeschaft. Dat gaf op een drukke avond zoveel extra drukte. Dus wie zich nog niet heeft ingeschreven, heeft pech gehad.”

Hebben jullie voldoende vrijwilligers?
„Ja hoor. Het was wel weer even sappelen en zoeken, maar het is weer gelukt. We hebben iedere avond tussen de 25 en de 30 mensen op de been. Dat zijn verkeersregelaars, mensen die de versnaperingen uitdelen, wij als organisatie zelf met z’n vieren, noem maar op.”

Heb je er zin in?
„Ja, absoluut! De voorspellingen voor het weer zijn lang niet slecht. Wij zijn er klaar voor.”