Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten ©maartenheijenk.nl

Jeugdhulp kost gemeente Dronten miljoenen euro’s extra: „Tekort is structureel”

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten hield in 2016 nog 1,4 miljoen euro over op het Sociaal Domein. Door de gestegen kosten voor Jeugdhulp is dat in 2017 een tekort geworden van 2 miljoen euro. „We constateren dat het geen tijdelijk tekort is, maar een structureel tekort”, schrijven B en W aan de gemeenteraad.

Volgens het gemeentebestuur stijgen zowel het gebruik als de kosten van de jeugdhulp meer dan verwacht. Het tekort in 2017 kan niet worden betaald uit het geld dat door de gemeente opzij is gelegd voor het Sociaal Domein. Ook voor 2018 zijn is er niet voldoende geld in de kas van de ‘bestemmingsreserve’.

Niet uniek

Een pleister op de wonde is volgens het gemeentebestuur dat Dronten niet uniek is met deze tekorten binnen het Sociaal Domein: „Meerdere gemeenten ervaren deze problematiek, met name binnen de jeugdhulp. Een ieder zoekt ook naar de oplossingen.”

In Dronten heeft het bureau Berenschot de opdracht gekregen om eens goed naar dit probleem te kijken. De gemeenteraad is daar in oktober tijdens een besloten bijeenkomst over geïnformeerd. Diezelfde gemeenteraad krijgt binnenkort een voorstel van het college over hoe de tekorten kunnen worden teruggedrongen.

Nieuwe reserve vormen

Vooruitlopend daarop stellen B en W voor bij de vaststelling van de jaarstukken 2018 een nieuwe reserve sociaal domein te vormen van vijf miljoen euro: „Voor het jaar 2019 en 2020 kan er een bedrag van respectievelijk 2,9 en 1,9 miljoen euro worden onttrokken uit deze nieuwe reserve, waardoor negatieve saldi voor deze begrotingsjaren kunnen worden opvangen."