Havenkade
Havenkade ©maartenheijenk.nl

Van Wijnen neemt plannen voor horeca aan Havenkade met een korreltje zout

Algemeen

DRONTEN - Aan de Havenkade is vanmorgen het startsein gegeven voor de bouw van 145 woningen door Van Wijnen. De projectontwikkelaar kreeg in 2015 een voet tussen de deur bij de gemeente Dronten met een plan voor wonen, een boulevard en functies als horeca, een hotel en maatschappelijke dienstverlening. Uiteindelijk is er alleen woningbouw overgebleven.

De gemeente Dronten schreef in 2015 dat Van Wijnen ‘een aantrekkelijke boulevard’ had gepresenteerd. Projectontwikkelaar Tjisse Wallendal van hetzelfde bedrijf zegt nu: „Dat idee heb ik nooit gekend. Dat staat ècht niet in onze presentatie.”

Café aan Havenkade

De gemeenteraad van Dronten slikte in december de sterk versoberde plannen. De twijfelaars werden over de streep getrokken met de toezegging van wethouder Ton van Amerongen (VVD) dat een café of een ander bedrijf zich zondermeer kan vestigen aan de Havenkade. Ondernemers hoeven daarvoor geen vrijstelling aan te vragen.

Tjisse Wallendal neemt die toezegging aan de gemeenteraad met een korreltje zout: „Ik weet niet of het nu echt heel serieus bedoeld was of dat er een beetje gechargeerd gesproken werd over bedrijvigheid.”

Mogelijkheden voor ZZP’ers

Wel stelt de projectleider dat er aan de Havenkade woningen worden gebouwd die de mogelijkheid bieden voor bedrijvigheid: „Het hoeven dus niet alleen woningen te zijn. Dat laten we aan de markt over.”

Wallendal denkt daarbij met name aan ZZP’ers: „Het wil niet meteen zeggen dat het een groot kantoor moet zijn van duizend vierkante meter. Zoiets ontwikkelt zich vandaag de dag op een wat andere manier en dáár geven we handen en voeten aan.”

Hotel

Over de oorspronkelijke plannen voor het hotel zegt de projectontwikkelaar dat Van Wijnen grondig onderzoek heeft gedaan: „We zijn er serieus mee omgegaan. Maar er moet ook belangstelling voor zijn…”

Tjisse Wallendal wijst erop dat de 145 woningen van Van Wijnen slechts de eerste fase vormen van een heel plan. In de rest van het Hanzekwartier kan wat hem betreft meer ruimte komen voor bedrijvigheid en horeca: „Als je het totale bestemmingsplan bekijkt, kun je best onderdelen inbouwen die het plan meer een hart geven, waar iets meer mogelijk is.”

Hij wil echter in het Hanzekwartier ook rekening houden met het centrum van Dronten: „Daar is heel veel in geïnvesteerd en dat moet je nu ook wat lucht geven. Dan kun je niet kort daarna allerlei bedrijvigheid creëeren die weer concurrentie vormt voor het centrum.”

Handtekeningen

Het document voor de Havenkade werd vanmorgen ondertekend door (v.l.n.r.):

  • Berto Smit, directeur Ruimtelijk Domein en Dienstverlening gemeente Dronten
  • Peter Hutten, regiodirecteur Van Wijnen Noord
  • Ton van Amerongen, wethouder gemeente Dronten
  • Nina Nomden, vestigingsdirecteur Van Wijnen Lelystad