De markt verhuist naar De Schans.
De markt verhuist naar De Schans. ©maartenheijenk.nl

Inwoners kiezen voor verplaatsing weekmarkt naar De Schans: „Meer gezelligheid”

Algemeen

DRONTEN - B en W hebben besloten de weekmarkt te verplaatsen van het Meerpaalplein naar het parkeerterrein aan De Schans. „De markt in de huidige vorm wordt als niet gezellig ervaren door inwoners.”

Volgens het college hebben de inwoners middels een enquête gekozen voor de nieuwe locatie van de markt. De resultaten van die raadpleging worden vooralsnog geheim gehouden. Het is curieus dat het nieuwe burgerpanel van de gemeente niet gebruikt is voor deze enquête.

Verbouwing Meerpaalplein

Opvallend is ook dat een verplaatsing van de weekmarkt indertijd niet is meegenomen bij de enquête die ten grondslag ligt aan de verbouwing van het Meerpaalplein. De gemeente zag het instandhouden van de markt als uitgangspunt voor de verbouwing van dat plein. Daarom konden de inwoners zich in die raadpleging niet uitspreken over de markt.

De lezers van DeDrontenaar.nl waren in 2015 in meerderheid tegen de verhuizing van de weekmarkt naar De Schans. 52% was erop tegen, 31% was vóór,

Omzet te laag

Behalve naar de inwoners hebben B en W geluisterd naar de marktkooplieden: „Zij hebben hier herhaaldelijk aandacht voor gevraagd.” De verkopers geven aan dat er op het Meerpaalplein te weinig (incidentele) bezoekers komen en dat de omzet te laag is.

Tot nu toe werd de markt altijd tijdelijk verplaatst naar De Schans als er evenementen zijn op het Meerpaalplein. Volgens de marktlieden trekken zij dan meer bezoekers: „Zij geven aan dat dit komt door meer klantentrekkers in de nabije omgeving, betere zichtbaarheid en meer gezelligheid.” B en W gaan er van uit dat de omzet aan De Schans met 10 tot 25 procent omhoog gaat.

Fontein staat in de weg

Als alternatief heeft de gemeente gekeken naar een andere opstelling van de weekmarkt op het Meerpaalplein: „Dit bleek echter niet mogelijk vanwege de banken, fontein en het afschot van het plein.”

De verplaatsing van de markt kost de gemeente ruim 100.000 euro: „Er dienen marktkasten met een vaste stroomvoorziening geplaatst te worden aan De Schans.”

Update: enquête

Update 13 juni, 12:32 uur: De gemeente heeft zich bij haar besluit om de markt te verplaatsen gebaseerd op een enquête uit 2012 en een enquête onder de marktkooplieden uit 2015.

Reactie stichting DOES

Enquête DeDrontenaar.nl (2015)

De weekmarkt wordt verplaatst naar het parkeerterrein De Schans, vlakbij de supermarkten.
Helemaal eens 17%
Eens 14%
Neutraal 16%
Oneens 23%
Helemaal oneens 29%