Afbeelding
Marco Mertens

Travelling in Baroque sluit festival op bijzondere wijze af in Dronten

Cultuur

Travelling in Baroque sluit festival op bijzondere wijze af in Dronten

Dronten - Ludgeruskerk, zondag 12 augustus, 16:00

Dit jaar staat Travelling in Baroque in het teken van “Muziek van het hoge Noorden”, Scandinavië en voor het slotconcert hebben we gekozen voor de meest beroemde Scandinavische componist uit de 17e eeuw: Diterich Buxtehude. Van hem staat een bijzonder werk op het programma: Membra Jesu Nostri, een cyclus van zeven cantates die hij schreef in 1680, uitgevoerd door het Belgische vocaal ensemble Utopia en hun instrumentale collega’s van BachPlus. Beide ensembles maken op dit moment behoorlijk furore in de oude muziek wereld.

De volledige Latijnse titel Membra Jesu nostri patientis sanctissima betekent "De zeer heilige delen van het lijdende (lichaam) van onze Jezus". De tekst bestaat uit strofen van de middeleeuwse hymne Salve mundi salutare . De tekst bestaat uit zeven delen, waarin steeds een ander deel van Christus' gekruisigde lichaam wordt bezongen, resp. de voeten, knieën, handen, de zijde, de borst, het hart en het hoofd. Buxtehude selecteerde voor elk deel drie strofen uit het gedicht en voegde er een bijpassende bijbeltekst aan toe voor de concertos. De bijzondere instrumentatie, de afwisseling tussen de vocale en instrumentale delen en de mystieke teksten maken dit werk tot een van de hoogtepunten uit de muziekgeschiedenis, dat zeer goed tot zijn recht komt in de sfeervolle kerkzaal van de Ludgeruskerk.

Het werk wordt voorafgegaan door de Missa Brevis, ook al zo’n schitterend stuk dat zelden wordt uitgevoerd. Een buitenkans om dit concert mee te maken.

Informatie en kaartverkoop: website www.travellinginbaroque.com / email: info@travellinginbaroque.com of telefonisch 0320-227718