Ketelhavenloop verwacht extra lopers op zondag: „Weersverwachtingen zeer gunstig”

Sport

KETELHAVEN - Vanaf Lands End vertrekt zondagmorgen (2 september) om elf uur de 23ste editie van de Ketelhavenloop. De hardloopwedstrijd door het bungalowpark Ketelhaven en over de Vossemeerdijk kent een rondje van vijf kilometer, dat naar keuze één of twee keer kan worden gelopen. DeDrontenaar.nl sprak met ‘racedirecteur’ Adriaan Sparreboom.

Zondag weer de Ketelhavenloop. Zijn er opvallende veranderingen ten opzichte van de vorige edities?
Adriaan Sparreboom: „Nee, het parcours is precies hetzelfde gebleven en ook het aantal deelnemers lijkt ongeveer hetzelfde te worden.”

Op hoeveel deelnemers rekent u?
?„De voorinschrijving sluit vandaag. Daarnaast verwacht ik zondag zeker nog wel toeloop, want de weersverwachtingen zijn zeer gunstig. Misschien wordt het een beetje warm, maar waarschijnlijk niet zo benauwd als vorig jaar. Ik ga er van uit dat er prima omstandigheden zijn en dat is meestal van invloed op het aantal deelnemers. Ik hoop dat er nog flink wat bij komen.”

Wanneer bent u tevreden?
„Ach, met hetzelfde aantal als vorig jaar ben je tevreden. Maar je hoopt natuurlijk elk jaar op wat groei. Toen we in het verleden alleen op het park liepen, zakte het op een gegeven moment naar 125. Op dat moment hebben we gezegd: er moet wel wat gebeuren. We hebben toen het parcours veranderd, zijn een stuk over de dijk gaan lopen en de laatste drie, vier jaar komen er steeds meer mensen. Als we in de buurt van de 200 komen, zouden we wel héél erg blij zijn.”

Kunt u uit de voorinschrijving al kanshebbers destilleren?
„Bij de heren heeft Gayri Hawery van Spirit uit Lelystad volgens mij al vijf keer op rij gewonnen. Maar Marnix Langeveld uit Huis ter Heide heeft toegezegd dat-ie mee gaat doen en die heeft Hawery een paar weken geleden bij de Wiekenloop in Hulshorst verslagen, ook over tien kilometer. Dus ik hoop dat er deze keer een beetje strijd is.”

En bij de vrouwen?
„Annet Bultman uit Elburg, die loopt voor De Gemzen uit Heerde, was vorig jaar de winnares en die doet ook deze keer weer mee. Maar ze zal er hard aan moeten trekken, want Marleen Vos uit Lelystad doet ook mee en die kan in de buurt van de veertig minuten lopen. Al met al is er dus voldoende kwaliteit.”

Jullie maakten altijd gebruik van café-restaurant Lands-End, maar dat is nu gesloten. Hoe lossen jullie dat op?
„Dat is voor ons ook heel lang spannend geweest. We hadden wel wat ideeën voor een oplossing, maar inmiddels is er een nieuwe uitbater en is het de bedoeling dat ze op 1 oktober weer open gaan. Daar zijn we heel blij mee. De boel wordt momenteel schoongemaakt en zondag gaan ze voor één dag open voor de lopers. Wij mogen van de accommodatie gebruik maken. Het restaurant is niet geopend, maar de lopers kunnen zich bij Lands-End inschrijven, kunnen daar hun startnummers ophalen, kunnen er terecht om iets te drinken en na afloop is er de prijsuitreiking. De nieuwe huurders zijn uiterst behulpzaam, willen er echt iets moois van maken en we zijn heel tevreden over hun hulp. Het ziet er goed uit!”