Rechtbank Lelystad.
Rechtbank Lelystad. ©maartenheijenk.nl

Moeder en zoon de cel in na inbraak bij schoonheidssalon in Biddinghuizen

112

BIDDINGHUIZEN - Een 37-jarige vrouw en haar 18-jarige zoon zijn door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot celstraffen, mede omdat ze in maart gezamenlijk hebben ingebroken bij een schoonheidssalon in Biddinghuizen.

Een inwoner van Biddinghuizen ontving in maart op een ochtend via zijn bewakingssysteem een videofragment, waarop te zien was dat er werd ingebroken bij de schoonheidssalon op de eerste etage van de woning op een boerenerf. Hij reed naar huis, zag twee personen wegrijden, ging er achteraan, zag ze een bos in vluchten en zorgde ervoor dat de politie hen kon oppakken.

De verdachten verklaarden dat ze vanuit Frankrijk liftend naar Nederland waren gekomen, onder andere om jointjes te roken. De rechtbank in Lelystad geloofde er niets van, want ze zijn in Nederland al vaker opgepakt wegens vermogensdelicten.

Niet alle schade vergoed

Alhoewel de inbrekers schuldig werden bevonden, krijgt de eigenaar van de schoonheidssalon niet alle schade vergoed. Het is namelijk niet helder of degene die de vordering heeft ingediend daartoe gemachtigd was. Ook was niet helemaal duidelijk of een deel van de schade door de verzekering wordt vergoed.

De moeder werd ook voor enkele andere delicten veroordeeld. De rechtbank vond het ‘zorgelijk en kwalijk’ dat ze haar kinderen betrekt bij haar criminele activiteiten. Zo was ze in Almere samen met haar 12-jarige dochter betrapt bij zakkenrollerij.

De moeder (geboren in Kroatië) werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden, de zoon (geboren in Frankrijk) kreeg 5 maanden; beiden met aftrek van een voorwaardelijk gedeelte en van voorarrest.