Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Run over 7 kilometer tijdens Memorial Saskia’s 7: „Potentie om uit te groeien”

Sport

DRONTEN - Memorial Saskia’s Seven is een atletiekwedstrijd op de baan van Flevo Delta, die jaarlijks wordt gehouden ter nagedachtenis aan de in 2011 overleden talentvolle junioratlete Saskia Gootjes. Nieuw is dit jaar een run over 7 kilometer, waaraan iedereen kan meedoen. Organisator Hans Gootjes - de vader van Saskia - hoopt dat het een vast onderdeel op de hardloopkalender in Dronten wordt.

Wat staat er op zondag 7 oktober op het programma?
Hans Gootjes: „Eigenlijk hetzelfde als de afgelopen jaren. De basis is een prachtig atletiekevenement met zeven baanonderdelen. Maar we voegen er ook weer iets aan toe: de eerste Memorial Saskia’s 7 Run, een loopwedstrijd met start en finish op de atletiekbaan over een heel mooi parcours in de omgeving van de baan. Het wordt een loop over 7 kilometer, dat past heel mooi bij de naam van het evenement.”

Voor wie is die run bedoeld?
„We hopen de wegatleten van Flevo Delta meer bij het evenement te betrekken. Daarnaast hopen we op allerlei andere sporters en ‘losse lopers’ uit Dronten.”

Jullie hebben ook een goed doel aan de loop verbonden.
„Dat klopt: de helft van het inschrijfgeld doneren we aan KiKa. Het baanevenement kost geld en dat is niet erg, want we hebben altijd gezegd: het moet een mooie atletiekwedstrijd zijn zoals Saskia die altijd graag deed. Maar die run willen we graag in het teken van KiKa stellen.”

Op hoeveel deelnemers hoop je?
„Zo’n evenement moet zichzelf gaan bewijzen. Als je voor de eerste keer 50 of 60 deelnemers hebt, dan is dat een mooi aantal. Maar je hoeft niet persé mee te lopen, je kunt ook gewoon doneren. Mijn collega’s hebben bijvoorbeeld al bijna 200 euro gedoneerd. Daar was ik eerlijk gezegd wel een beetje stil van.”

Moet deze run deel gaan uitmaken van het rijtje Driedorpenlopen, Wisentloop, Ketelhavenloop, Kerstloop?
„Jazeker. Ten eerste omdat het een hartstikke leuk parcours is en 7 kilometer een mooie afstand is. Voor veel lopers is 5 kilometer iets tekort en bij 10 kilometer kun je je snelheid net niet vasthouden. In de tweede plaats is dit een mooie datum in aanloop naar de Kerstloop. Het heeft volgens ons dus de potentie om uit te groeien tot een evenement dat vast op de kalender komt te staan.”

Saskia was vooral een meerkampster. Had ze ook wat met duurlopen?
„Ze was primair een baanatlete, maar ze heeft ook heel veel aan crosses meegedaan en ze ging ook altijd mee naar de Kerstloop, de Wisentloop en de Ketelhavenloop. Het is dus inderdaad een evenement dat heel erg bij haar past.”

Waarom hebben jullie de baanwedstrijd verhuisd van Tweede Paasdag naar oktober?
„Vier jaar geleden was er op Tweede Paasdag geen enkele atletiekwedstrijd in Nederland. Sindsdien kwam er steeds meer concurrentie en hebben we samen met het bestuur van Flevo Delta gezegd: we gaan naar oktober. Dat heeft voor atleten als voordeel dat ze nog één keer hun PR kunnen verbeteren in de huidige leeftijdscategorie.”

Een nadeel zouden de weersomstandigheden kunnen zijn.
„Ach, dat is koffiedik kijken. En zo lang het maar droog is, is het in principe goed atletiekweer. We duimen dat de weergoden ons goedgezind zijn.”

Komt er ook weer een clinic?
„Ja, er komt deze keer een clinic discuswerpen door Jorinde van Klinken en Wout Zijlstra. Zij maken deel uit van het talententeam van de Atletiekunie en hebben meegedaan aan jeugd EK’s en WK’s.”

Kijk je uit naar de dag?
„Jazeker. We proberen er weer een prachtige atletiekdag van te maken met hulp van heel veel vrijwilligers. Ik kijk met mijn vrouw Marja vooral weer uit naar mooie gesprekken met mensen die we nog kennen uit de tijd dat Saskia zelf actief was. Dus naast het sportieve gedeelte en het eerbetoon is het ook een dag om te delen.”

Maar ook een dag met gemengde gevoelens?
„Vooral een mooie dag met warme herinneringen aan elf jaar atletiek met Saskia die we koesteren. Kijk: het verdriet is er altijd en iedere dag. Maar je kunt niet 24 uur per dag verdrietig zijn. We omarmen het leven, we staan er heel positief in en we vinden het vooral heel erg mooi dat de vereniging dit evenement na al die jaren nog steeds een warm hart toedraagt. We kijken ernaar uit!”

Saskia’s Memorial 7 Run