Afbeelding

Ondernemers extra alert op rondtrekkende groepen winkeldieven uit het azc

Algemeen

KAMPEN – De winkeldiefstallen door groepen mannen in Kampen ‘zijn van te voren goed georganiseerde rooftochten’. De groepen worden in verband gebracht met mannen uit het asielzoekerscentrum (azc) in Dronten. Ondernemers zijn extra alert, hebben zich verenigd in speciale groepsapps en schieten elkaar te hulp. Dat zegt bestuurslid Nardus Koster van de Ondernemersvereniging Kampen (OVK).

Brugmedia vroeg Koster om een reactie naar aanleiding van het signaal dat raadslid Suat Azer (net als Koster zelf lid van Gemeente Belang Kampen) afgaf afgelopen woensdag tijdens een commissievergadering.

Azer kaartte het onderwerp diefstal door mannen uit het azc aan. Veel ondernemers zijn de dupe van deze diefstallen. Vanuit de ondernemerswereld kan Koster dat beamen. In navolging van Azer benadrukt echter ook Koster dat het veelal gaat om een specifieke groep asielzoekers, afkomstig uit veilige landen, niet te verwarren met andere asielzoekers. Korpschef Johan Ekkel van de politie bevestigt dat beeld op basis van recente politieverslagen (zie het interview met Ekkel elders op deze site). In de beeldvorming mogen de goeden niet onder de kwaden lijden, meent Koster.

Wegkijken kan volgens hem ook niet. Dan blijft de ondernemer immers het slachtoffer. Koster: “Met name voor een ondernemer die een product verkoopt met weinig winstmarge is winkeldiefstal een groot probleem. Je moet dan veel extra van dezelfde producten verkopen om de schade in te lopen en je ervoor verzekeren is heel duur.”

Drankjes niet afrekenen

De horeca lijdt er evenzeer onder. Horecaman Rik Vinke spreekt over uiteenlopende vormen van criminaliteit en overlast. Drankjes die niet worden afgerekend en diefstal van bijvoorbeeld jassen afgelopen winter. Omdat Vinke veel in de avonduren werkt, heeft hij overdag tijd om te reageren op app-berichtjes van andere ondernemers die een of meerdere mannen uit de groep heeft gespot en hulp kunnen gebruiken. “Ik heb al zes keer met succes een dief staande gehouden. Ja het ging in al die gevallen om iemand uit het azc en er was ook daadwerkelijk wat gestolen.”

In je gezicht uitgelachen

Het valt Vinke op dat de mannen doorgaans ‘precies weten hoe ze de zaak moeten aanpakken. “Ze maken gebruik van afleidingstrucs en hebben geprepareerde tassen.” Vinke is te spreken over de inzet van de politie die er serieus werk van maakt. “Ze doen echt wat ze kunnen.” Toch denkt Vinke dat het dweilen met de kraan open is. “Als deze mensen uit zogenoemde veilige landen weer teruggaan naar hun thuisland komen er nieuwe voor in de plaats.” Een ander punt is dat winkeldieven een dag later weer rondlopen. “Ze lachen je gewoon uit”, zegt Vinke die overigens alleen mensen staande houdt en niet achtervolgt. “Ik beperk mij tot het controleren van een tas en gebruik absoluut geen geweld.”