Joulia Moussaoui
Joulia Moussaoui ©maartenheijenk.nl

Joulia (11) wil verder in de kunst: „Een heel klein papiertje is al genoeg om je gevoelens te uiten”

Cultuur

DRONTEN - Joulia Moussaoui was met haar 11 jaar een opvallende standhouder tijdens de drukbezochte interculturele kunstmarkt in de bibliotheek in haar woonplaats Dronten. De reacties op vooral haar kaarten met libellen waren opvallend: „Sommigen worden er vrolijk van, maar er was net ook iemand die begon te huilen...”

Op haar tafel in de bibliotheek liggen kaarten, posters, hangertjes, armbanden, noem maar op. „Ik maak het omdat ik het leuk vind om te doen”, vertelt ze schouderophalend. Les krijgt ze er niet in. „Nee, mijn moeder helpt me. Die is er erg goed in. Zij is mijn juf.”

Libellen

Waarom zijn libellen het thema in vooral haar kaarten? „Dat weet ik eigenlijk niet”, antwoordt Joulia, „Ik teken libellen sinds mijn overgrootopa is overleden. Hij was mijn grootste fan. Mijn opa had Alzheimer en als ik naar hem toe ging, nam ik tekeningen en schilderijen mee. Toen we bij hem aan het waken waren, tekende ik mijn eerste libelle. Die hebben we op zijn kist gelegd en daarna ben ik libellen blijven tekenen. Mijn Facebooksite heet ook: Jouli's Dragonflies.”

Via die site verkoopt ze haar kunstwerken, Met een deel van de opbrengst betaalt ze haar tennislessen, een ander deel gaat naar goede doelen. Zo heeft Joulia de afgelopen periode geld kunnen overmaken naar Hospice Dronten en stichting Langs de Zijlijn. Ook zijn er contacten met nationale Lichtjesdag.

Yvonne van Gennip

Eén van haar inspiratiebronnen is Yvonne van Gennip. De voormalig schaatskampioene heeft een fonds, waarmee ze sporttalenten ondersteunt die het zelf niet kunnen betalen. ’t Liefst zou Joulia een eigen stichting oprichten om andere kinderen te helpen. Daarom vroeg stuurde ze een e-mail aan Yvonne van Gennip met de vraag: „Hoe begin je zoiets?”

Het leidde tot een ontmoeting van Joulia en Yvonne in Amsterdam. De oud-schaatster vond het zó bijzonder wat de jonge Drontenaar doet, dat het gesprek heeft geleid tot een samenwerking. Enkele kaarten van Joulia kunnen nu via het Yvonne van Gennip Talent Fonds besteld worden. De opbrengst komt ten goede aan het fonds.

Beroep van maken

Joulia Moussaoui zit in groep 8 van samenwerkingsschool Het Wilgerijs in Dronten-zuid. Haar huidige kunstwerkjes zijn nog maar het begin. Ze heeft haar toekomst helder voor ogen: „Ik doe dit al vanaf dat ik heel klein was en ik wil hier verder mee, ik wil er mijn beroep van maken.”

„Ik ga naar de kunstacademie, dat wil ik altijd al en dat gaat sowieso gebeuren! Ik doe wat ik fijn vind en er is niet veel voor nodig: een heel klein papiertje is al genoeg om je gevoelens te uiten. En het is leuk om het aan anderen te laten zien. Als ik vandaag zie hoe de mensen reageren: dat vind ik echt geweldig!”

Naar de kappper

Oh ja, ondertussen is ze ook nog naar de kapper geweest. „Ik had heel lang haar, maar ik was het even zat”, lacht Joulia, „Ik vond het irritant.” Daardoor staat ze met een kortgeknipt koppie op de kunstmarkt. En het verwonderde niemand dat ze ook met die knipbeurt een goed doel heeft gesteund. Deze keer was het KiKa.