Na overlijden van Harry Irons zijn er nog slechts twee airgunners over

Algemeen

DRONTEN - De stichting 4 Mei Herdenking Dronten heeft het bericht gekregen dat Harry Irons het afgelopen weekeinde is overleden. „Hij was de oudste en eigenlijk de informele leider van de airgunners”, vertelt voorzitter Dirk Drogt. Na het overlijden van Irons zijn er van de vaste gasten in Dronten nog slechts twee ‘echte’ airgunners in leven.

Irons zou het afgelopen jaar op eigen gelegenheid naar Dronten komen, maar moest op het laatste moment afzeggen. Kort na de dodenherdenking liet hij weten niet meer naar Nederland te komen, omdat de gezondheid hem in de steek liet. Het bericht van overlijden kwam dan ook niet als een grote verrassing.

Echt gevlogen

Van de vaste gasten zijn nu nog twee airgunners over, die in de tweede wereldoorlog echt gevlogen hebben. Daarnaast is er steeds een airgunner te gast in Dronten, die wel de opleiding heeft gevolgd maar niet in oorlogssituaties heeft gevlogen. Verder komt er al dertig jaar een secretaris van een Airgunners Association naar de herdenking op het Meerpaalplein.

De stichting 4 Mei Herdenking is al enkele jaren bezig met plannen om de dodenherdenking voort te zetten op het moment dat er geen airgunners meer in leven zijn. Daartoe zijn onder andere de banden met de Koninklijke Luchtmacht aangehaald. Zo lang er echter airgunners in staat zijn om de herdenking bij te wonen, blijven zij eregast.

60 bombing trips

Harry Spencer schreef naar aanleiding van het overleiden van Harry Irons het onderstaande op Facebook:

It is with sadness I've just heard of the passing of HARRY IRONS DFC.
Joining the RAF at the age of 16 in 1940, he did 2 full tours as a Rear Gunner with 9 Squadron flying Lancasters and took part in nearly all the famous raids of Bomber Command.
He recalls carrying out 60 bombing trips, and had a "front seat view" during the bombing of Dresden 70 years ago. On the night of February 13th 1945, two waves of RAF bombers, followed by the USAAF, dropped more than 3,900 tons of high-explosive and incendiary bombs on the German city.
He finished in 1945 at 158 Squadron flying Halifax bombers.

I had the pleasure of meeting and chatting with Harry on a couple of occasions.
Sleep well harry
You may stand down.youve earned your rest.
RIP
the greatest generation

Video Harry Irons