Heilco van der Beek spreekt de gemeenteraad toe.
Heilco van der Beek spreekt de gemeenteraad toe. screenshot videonotulen gemeente Dronten

Wethouder Oosterveld over kritiek op nieuwe natuur: „Ze hebben de boot gemist”

Algemeen

DRONTEN - „Vanwege tijdsdruk is er een plan doorheen gejast, zonder te kijken naar consequenties voor de omliggende en aangrenzende ondernemers.” Dat zegt Heilco van der Beek namens negen ‘jonge agrariërs’ over het project nieuwe natuur aan de oostkant van de gemeente Dronten. Wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) erkent dat de gemeente in de communicatie fouten heeft gemaakt. Inhoudelijk is alles volgens de wethouder echter op rolletjes gelopen.

Van der Beek sprak de gemeenteraad gisteravond toe. „Wij voelen ons door het college in de kou gezet”, zei hij namens de jonge agrariërs. Diverse raadsfracties toonden zich daarna kritisch over de gemeentelijke communicatie met de boeren. „Er heerst een enorme mist van onduidelijkheid, geheimzinnigheid en onrust”, zei Peter Duvekot (SP).

Wethouder Oosterveld trok het boetekleed aan: „Met de kennis van nu zeg ik: zus en zo hadden we het anders kunnen doen.” Tegelijkertijd benadrukte hij dat er ook veel goed is gegaan en dat boerenorganisatie LTO vindt dat het proces goed verlopen is.

Twintig plannen

Het project nieuwe natuur wordt gesubsidieerd door de provincie Flevoland en betreft de herinrichting van 69 hectare. „Alle mensen die daar wonen en werken, 80 adressen in totaal, zijn benaderd en uitgenodigd om plannen in te dienen”, zegt Oosterveld, „Er zijn 20 plannen ingediend. Die zijn beoordeeld en uiteindelijk zijn er 4 overgebleven.” In de communicatie met de afvallers is daarna het een en ander mis gegaan.

De wethouder stelt dat de meeste van de boze, jonge boeren geen plannen hebben ingediend: „Als ze actiever waren geweest, hadden ze mee kunnen doen.” Inmiddels zijn ze domweg te laat, antwoordde Oosterveld op vragen van diverse fracties: „Ze hebben de boot gemist.”

Suzanne Stoop (PvdA) betreurde dat: „Acht jonge ondernemers met mooie plannen die in een wirwar van politieke spelletjes de boot missen. Ik hou niet van dit soort politiek, ik ben het echt spuugzat.”

Doekje voor het bloeden

Op de vraag of de agrariërs nog een doekje voor het bloeden krijgen, antwoordde de wethouder dat er al verschillende gesprekken zijn geweest over de toekomst: „Want we willen graag kijken hoe er in dit gebied nog perspectieven gecreëerd kunnen worden. Daar willen we in meedenken.” Yvonne den Boer (D66) overweegt zelfs met een motie te komen om nieuwe projecten mogelijk te maken

De meeste partijen toonden zich tevreden over het uiteindelijke resultaat, het project nieuwe natuur. Roelof Siepel (ChristenUnie): „Er zijn fouten gemaakt, maar als de gemeente niks had gedaan hadden we ook geen gebiedsontwikkeling gehad. Het geld en de voorwaarden zijn van de provincie. De gemeente Dronten heeft risico genomen en is daarbij deels op haar b.. gegaan. Laten we nu het beste maken van het programma nieuwe natuur.”

Peter Duvekot (SP) was minder enthousiast: „Er wordt monopoly gespeeld, geschoven met stukken grond. Bij dit project prevaleert agrarische structuurversterking boven nieuwe natuur en recreatie.”

Nieuwe natuur