Lelystad Airport
Lelystad Airport ©maartenheijenk.nl

Inspraak over tijdelijke vliegroutes Lelystad Airport; gemeente Dronten blijft tegen

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten verwacht dat de komende maand de ‘zienswijzeprocedure’ wordt gestart voor de tijdelijke routes van en naar vliegveld Lelystad. Het gaat dan om de periode totdat het luchtruim opnieuw is ingedeeld. „Het ministerie organiseert in de regio 6 tot 8 bijeenkomsten om een toelichting te geven”, schrijven B en W. Ondertussen blijft het gemeentebestuur van mening dat het vernieuwde Lelystad Airport pas open kan ná de nieuwe indeling van het luchtruim.

Het college heeft aan de gemeenteraad nog een keer de strategie met betrekking tot het vliegveld op een rijtje gezet. „We zijn niet tegen de ontwikkeling van Lelystad Airport”, schrijft het gemeentebestuur, „Maar als zwaarst getroffen gemeente zetten we wel zeer nadrukkelijk in op het voorkomen van overlast van onze inwoners.”

Indeling luchtruim

Die overlast wordt volgens B en W pas minder als het luchtruim opnieuw is ingedeeld. Naar verwachting gebeurt dat in 2023. Als het aan Dronten ligt, wordt dan de aanvliegroute van en naar Schiphol verplaatst naar het noordwesten, boven het IJsselmeer.

Bij die nieuwe indeling pleit de gemeente verder voor het hoger laten aanvliegen of het sneller laten stijgen op zowel Schiphol als Lelystad Airport: „Zodat de vlieghoogte boven Flevoland omhoog kan.”

Compensatie

Dat de gemeente Dronten overlast gaat ondervinden van vliegveld Lelystad, staat volgens het college wel vast. „Daarom zetten we als direct aangrenzende gemeente in op een optimale compensatie voor die overlast.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft de gemeente Dronten gevraagd waar die compensatie uit moet bestaan. B en W schrijven hierover aan de gemeenteraad: „Wij laten ons juridisch adviseren over de vraag wat kansen en mogelijkheden zijn.”

Lelystad Airport